Над 50 пътници са били ранени, след като полет на саудитските авиолинии (Saudia) от Медина за столицата на Бангладеш Дака е бил принуден да извърши аварийно кацане в международното летище в град Джеда, съобщават арабските медии.

Полет SV3818 е претърпял повреда на колесника, като самолетът е бил принуден да кръжи над Джеда в продължение на няколко часа, правейки два опита да кацне, преди на третия опит да се приземи по корем.

Всички 141 пътници и десетимата членове на екипажа са били безопасно евакуирани чрез аварийните пързалки. Бюрото за разследване на авиацията на Саудитска Арабия уточни, че 52 пътници са претърпели леки наранявания, а един е пострадал по-сериозно.

Говорителят на авиокомпания Saudia уточни, че самолетът е излетял от Медина в 20 часа снощи местно време, отправяйки се за Дака. По думите му, в ранните етапи на полета е открит дефект в хидравличната система на самолета и пилотите са взели решение да отклонят машината за Джеда.

"Когато беше направен опит за приземяване, предните колесници не можаха да бъдат спуснати", обясни говорителят.

"След няколко опита те решиха да кацнат без да свалят предните колесници, след като са взели всички необходими предпазни мерки. Самолетът кацна безопасно и 141-те пътници напуснаха самолета заедно с 10-членния екипаж", допълни представителят на авиокомпанията.