Бедствията, свързани с времето, са зачестили през последните 20 години, като са причинили смъртта на повече от 600 хил. души.
Това обявиха от ООН, отново приканвайки държавите да постигнат повратно споразумение за климатичните промени, съобщава "Франс прес".

В доклад на Агенцията за намаляване на опасността от бедствия към ООН се посочва, че при наводнения, бури и други екстремни метеорологични събития са загинали 606 хил. души от 1995 г. насам, докато други 4,1 млрд. души са били ранени, останали са без покрив или са се нуждаели от спешна помощ.

Докладът отбелязва, че докато няма начин да се установи колко от увеличението при такива бедствия е предизвикано от промяната на климата, връзката между изменението на климата на планетата и екстремното време е очевидна.

"Съдържанието на този доклад подчертава защо е толкова важно да се постигне споразумение на конференцията за климата в Париж", посочва Маргарета Уалстрьом, препращайки към преговорите за климата, започващи през следващата столица във френската столица, на които ще участват близо 200 държави.

Преговорите, които започват на 30 ноември, имат за задача да постигнат договорка между 195 държави за ограничаване на емисиите на парникови газове, които се смятат за основна причина за опасните нива, до които достигнаха измененията в климата.

Между 2005 и 2014 г. са регистрирани 335 бедствия, свързани с времето, което е 14% ръст в сравнение с предишното десетилетие и близо двойно повече от броя им в периода между 1985 и 1994 г.

Като цяло, се посочва в доклада, се отчита устойчиво нарастване на броя на наводненията и бурите, като се подчертава, че засушаванията, горещите вълни и екстремния студ също са причина за нарастващо безпокойство.

Според данните на Агенцията за намаляване на опасността от бедствия наводненията съставляват 47% от всички бедствия, свързани с времето през последните 20 години, засягайки повече от 2,3 млрд. души, голямото мнозинство от които живеят в Азия.