Хиляди хора са хоспитализирани, а над 600 са починали в резултат на горещата вълна в Пакистан. Най-големият град в страната - Карачи, е особено засегнат.

Това обобщи Би Би Си.

Температурите в града достигнаха 40°C, но заради високата влажност на въздуха жегата се усеща като 49-50°C.

Файсал Едхи, ръководител на фондация "Едхи", която управлява най-голямата служба за бърза помощ в страната, заяви, че в началото на седмицата техните автомобили са откарали в моргите десетки тела на жертви на топлинен удар.

Обикновено градската морга в Карачи приема между 30 и 40 тела дневно. Но през последните шест дни броят им е нараснал до 568, от които 141 са били събрани само във вторник. Той също така отбелязва, че "повечето от тях са от бедните райони на града".

В трите морги на фондацията в Карачи се съхраняват общо 264 тела. И всички те са запълнени до краен предел.

"Принудени сме да държим по три тела на един рафт.

Освен това трябваше спешно да погребем 22 непотърсени тела, като ги държахме много по-малко от обикновено, за да освободим място.

А всички морги в града, дори тези към джамиите и погребалните зали, се сблъскват с недостиг на място", казва Файсах Ехди.

Екстремни горещини в Пакистан

Екстремни горещини в Пакистан

На места термометрите удариха 52 градуса по Целзий

Началникът на спешното отделение в гражданската болница в Карачи Имран Сарвар Шейх съобщи за Associated Press, че от неделя до сряда 267 души са потърсили помощ от топлинен удар, като 12 от тях по-късно са починали.

"Повечето от хората, които са отишли в болницата, са били на 60 и 70 години. Но някои бяха на около 45 години и дори няколко 20-годишни", каза той пред Би Би Си. - Много от хората, на които помогнахме, работеха навън. Посъветвахме ги да пият колкото се може повече вода и да носят леки дрехи, което е от съществено значение при такива високи температури."

Проливни дъждове в Пакистан взеха осем жертви

Проливни дъждове в Пакистан взеха осем жертви

Мусоните и зимните дъждове причиняват щети в Пакистан всяка година

Симптомите на топлинен удар включват повръщане, диария и висока температура.

През уикенда Пакистан е засегнат от гореща вълна. Властите отвориха специални центрове с надеждата да помогнат на страдащите от горещините.

За съжаление, не всички, които са имали нужда от помощ, са успели да я получат навреме.