Взрив на кола бомба в Сомалия отне живота на над 90 души, съобщава "Спутник".

Сред жертвите са 17 полицейски служители, 73 цивилни, а също и четирима чужденци - инженери от Турция. Според органите на реда е възможно именно те да са били мишената на атентата.

Експлозията е станала в столицата Могадишу.

До момента никоя групировка не е поела отговорност за терористичната атака.

В Сомалия се намира базата на групата Ал Шабаб - ислямистка милиция, заклела се във вярност на Ал Кайда, която се бори да установи радикален шериат в страната.

Ал Шабаб е отговорна за множество атаки срещу редовата войска, мисията на Африканския съюз и хуманитарните операции на ООН.

Групировката пое отговорност за няколко терористични нападения и в други страни в Източна Африка, включително клането в търговския център "Уейстгейт" в Найроби, Кения, през септември 2013 г.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до сомалийския си колега Хасан Али Кхаире по повод кървавия бомбен атентат.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

"Бих искал да Ви предам нашата най-искрена съпричастност с болката на семействата и близките на загиналите и нашата пълна подкрепа и солидарност към усилията на Вашето правителство в тези трудни моменти. Няма оправдание за жестокостта, безсмислието и безчовечността на терористичните действия, и международната общност трябва да реагира решително и безкомпромисно при такива прояви", отбелязва Борисов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя сомалийски колега Ахмед Иса Авад.

Това съобщиа от пресцентъра на МВнР.

"С много голяма болка научих за кървавия бомбен атентат в столицата на Вашата страна Могадишу, довел до многочислени жертви, причинил загубата на над 90 невинни цивилни граждани и служители на реда", пише министърът.

"За такива безчовечни действия не би могло да има никакво оправдание, за тях няма място в нашата съвременна цивилизация", заявява българският вицепремиер.

"Вярвам, че със съвместните усилия на международната общност и на Вашето правителство ще постигнем изкореняване на чудовищните прояви на тероризма, както и на условията и причините, които го пораждат", допълва Захариева.