Студ, глад и отчаяние обхванаха стотици хиляди хора, останали без дом след земетресенията в Турция и Сирия на фона на все по-слабите надежди, че ще бъдат открити още живи хора под руините в засегнатите градове, съобщава "Ройтерс".

Броят на жертвите от земетресенията, ударили двете страни рано в понеделник сутринта, вече надхвърля 20 000 души.

Този брой е по-висок от загиналите 17 000 души през 1999 г., когато подобно силно земетресение удари по-гъсто населената северозападна част на Турция.

Турски официален представител заяви, че бедствието е поставило "много сериозни трудности" за провеждането на изборите, насрочени за 14 май, в които се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган да се изправи пред най-тежкото предизвикателство за двете си десетилетия на власт.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Всяко пострадало семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири

Тлеещият гняв заради бавното предоставяне на помощ и закъснялото започване на спасителните операции неизменно ще окаже влияние върху гласуването, ако вотът все пак се проведе, както е планирано.

Междувременно първият конвой на ООН, превозващ хуманитерна помощ за пострадалите в Сирия, премина границата с Турция - три дни след земетресението.

Стотици хиляди хора в двете страни останаха без дом посред зима. Мнозина са настанени в импровизирани подслони на паркинги в супермаркети, джамии, край пътя или сред руините и често отчаяно се нуждаят от храна, вода и топлина.

По данни на властите около 6500 сгради в Турция са се срутили, а редица други са били повредени в зоната на земетресението, където живеят около 13 милиона души.

Потвърденият брой на смъртните случаи в Турция днес нарасна до 16 170, по думи на Ердоган. В Сирия, вече опустошена от близо 12 години гражданска война, пък са загинали повече от 3000 души, според правителството и спасителната служба в контролирания от бунтовниците северозапад.

ООН моли за достъп до Северозападна Сирия

ООН моли за достъп до Северозападна Сирия

Целта е да се улеснят хуманитарните доставки