Броят на жертвите от катастрофалните земетресения в Турция и Сирия надхвърли 17 000 души. Потвърденият брой на смъртните случаи в Турция нарасна до 14 014, а в Сирия са над 3000. Това съобщава Reuters към 14.30 часа на 9 февруари.

Посланикът на Сирия в ООН заяви, че в страната "липсват способности и оборудване", като обвини продължилата повече от десетилетие гражданска война в страната му и западните санкции.

По информация на Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD), цитиран от Daily Sabah, броят на загиналите в южната ни съседка към 14.30 часа на 9 февруари е 14 351 души, а броят на ранените е достигнал 63.794 души.

AFAD също отбелязва, че над 1052 вторични труса са се случили след двете големи земетресения в понеделник.

При посещението си в Южна Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган в сряда заяви, че 6444 сгради са били разрушени при земетресенията, ударили 10 провинции и засегнали 13 милиона души.

Най-малко 60 000 акредитирани доброволци, включително такива от неправителствени организации и чуждестранни екипи търсят живи хора под отломките, посочва още турският президент.

Според AFAD повече от 98 150 души от спасителните екипи в момента провеждат операции на терена, като 5309 служители идват от други страни.

78 български пожарникари помагат на пострадалите от земетресението в Турция

78 български пожарникари помагат на пострадалите от земетресението в Турция

България бе една от първите страни, които откликна на молбите за помощ на южната ни съседка

Освен спасителни екипи, в засегнатите райони бяха изпратени и одеяла, палатки, храна и екипи за психологическа подкрепа.

Общо 70 818 семейни палатки бяха поставени за подслон на оцелели, посочват от AFAD и добавят, че 5514 превозни средства, включително багери, трактори и булдозери, също са изпратени в района на бедствието.

Припомяме, земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер удари Турция в понеделник вечерта, последвано от серия вторични трусове, включително един с магнитуд 7,6. То причини тежки разрушения и жертви в Турция и съседна Сирия.

Турция във вторник обяви извънредно положение за три месеца в 10 провинции - Адана, Адияман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Кахраманмараш, Килис, Малатия, Османие и Шанлиурфа. Ердоган също обяви и 7-дневен национален траур след опустошителните земетресения.

ООН моли за достъп до Северозападна Сирия

ООН моли за достъп до Северозападна Сирия

Целта е да се улеснят хуманитарните доставки