Двигателите на ракета "Ангара" РД-191 могат при изстрелването ѝ да я разрушат. Това обявиха от производителя на двигателите "Енергомаш".

Това е очевидно поражение за проект, който руският президент Владимир Путин заяви, че е от жизненоважно значение за националната сигурност на Русия, отбелязва "Ройтерс". 

Уточнява се, че особеност на ракетите "Ангара-А5" е пакетното подреждане на първия и втория етап, т. е. четири блока от първия етап обграждат втория блок.

Заради това възниква необходимост от дроселиране - работа при понижено налягане - и продължителна работа на двигателя на централния блок в режим на 30 процента от номиналната стойност на тягата.

При тяга по-ниска от 38 процента, в двигателите на "Ангара" започват нискочестотни колебания, които могат да "доведат до възникване на резонанс и разрушаване на конструкцията на ракетата-носител", се изтъква в документа.

Отбелязва се, че мерките за борба с този проблем не винаги работят.

По този начин, за да се отстрани тази особеност, в конструкцията на устройството е внедрен специален клапан, който помага да се намали амплитудата на трептенията.

Въпреки това според експертите при отделни екземпляри на двигателя колебанията остават.

"От което може да се заключи, че ефектът от използването на трипозиционен клапан може да бъде различен за различните екземпляри на двигателя", уточняват от "Енергомаш".

Засега е било извършено само едно изстрелване на тежката ракета "Ангара-А5" - през 2014 г. Второто трябваше да се проведе през 2016 г., но беше отложено за края на 2019 г.