Една трета от територията на Пакистан е напълно потопена от исторически по тежест за страната наводнения. Това съобщи министърът на климата Шери Реман, цитиран АФП.

Най-малко 1136 души са загинали от началото на сезона на мусоните през юни, според официални лица. 75 са жертвите само за последните 24 часа, като се очаква броят на смъртните случаи да нарасне.

Опустошителни внезапни наводнения отнесоха пътища, жилища и реколта - оставяйки следа от смъртоносен хаос в Пакистан.

"Всичко е един голям океан, няма суша, която да изпомпва водата, каза Реман, като добави, че това е създало "криза с невъобразими размери".

Летният дъжд тази година е най-силният, регистриран от десетилетие и правителството обвинява за това измененията на климата.

Над 1000 са загиналите при наводненията в Пакистан

Над 1000 са загиналите при наводненията в Пакистан

Страната иска международна финансова помощ

Външният министър на Пакистан Билавал Бхуто-Зардари каза, че се смята, че една трета от убитите са деца, съобщи BBC.

"Все още се справяме със степента на щетите", добави той.

Длъжностни лица изчисляват, че повече от 33 милиона пакистанци - всеки седем души - са били засегнати от историческите наводнения.

На хиляди хора, живеещи в планинския район, бе наредено да се евакуират, но дори с помощта на хеликоптери властите все още се борят да достигнат до онези, които са в хванати капан.

"Село след село бяха заличени. Милиони къщи бяха унищожени", каза премиерът Шехбаз Шариф в неделя, след като прелетя над района с хеликоптер.

Тези, които са успели да избягат, са в един от многото импровизирани лагери в цялата страна, но те вече са със запълнен капацитет.

"Да живеем тук е мизерно. Нашето самоуважение е заложено на карта", каза жертвата на наводнението Фазал Малик пред АФП от училище, което се използва за дом на около 2500 евакуирани в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва.

Провинции като Синд и Белуджистан са най-засегнати, но планинските региони в Хайбер Пахтунхва също са силно засегнати.

Тазгодишният рекорден мусон е сравним с опустошителните наводнения от 2010 г. - най-смъртоносните в историята на Пакистан - които оставиха повече от 2000 жертви.

Нарастваща е загрижеността относно задаващите се разходи за възстановяване след това бедствие и правителството на Пакистан отправи призив за финансова помощ от хуманитарни агенции, приятелски страни и международни донори.

"Много ранна предварителна оценка е, че е голяма, надвишава 10 милиарда долара (8,5 милиарда паунда)", каза министърът на планирането Ахсан Икбал пред Ройтерс.

Почти половината от реколтата от памук, зеленчуци, плодове и ориз са претърпели значителни щети, добави той.

В събота правителството на Обединеното кралство обяви, че е отпуснало до 1,5 милиона паунда за борба с наводненията.

900 жертви и 33 млн. засегнати след наводненията в Пакистан

900 жертви и 33 млн. засегнати след наводненията в Пакистан

Страната призова за международна помощ

В послание до лидера на Пакистан кралица Елизабет II каза: "Дълбоко съм натъжена да чуя за трагичната загуба на живот и разрушение".

"Обединеното кралство е солидарно с Пакистан, докато се впуска в своето възстановяване", добави тя.