Мощни бури убиха най-малко 13 души и оставиха широки следи от разрушения в неделя в Тексас, Оклахома и Арканзас, след като разрушиха домове и разрушиха паркинг за камиони, където десетки хора потърсиха подслон в тоалетната по време на последното смъртоносно време в централната част на САЩ.

Седем смъртни случая бяха регистрирани в окръг Кук, Тексас, близо до границата с Оклахома, където торнадо в събота вечерта премина през селски район близо до парк за мобилни домове, съобщиха официални лица.

Бурите убиха двама души и разрушиха къщи и в Оклахома, където сред ранените бяха и гости на сватба на открито. Десетки хиляди жители в региона останаха без ток.

"Останала е само следа от отломки. Опустошенията са доста сериозни", заяви шерифът на окръг Кук Рей Сапингтън пред Асошиейтед прес.

Сред загиналите има две деца на две и пет години, каза шерифът. Тексаският окръг включва малката община Вали Вю, която е сред най-тежко засегнатите райони. Трима членове на семейството са открити мъртви в една къща, каза Сапингтън.

Уго Пара, който живее във Фармерс Бранч, северно от Далас, каза, че е преживял бурята заедно с 40-50 души в банята на спирка за камиони близо до Вали Вю. Бурята е срязала покрива и стените на сградата, изкривила е метални греди и е оставила изпочупени автомобили на паркинга.

Торнадо опустоши градче в Айова

Торнадо опустоши градче в Айова

Има и жертви

В окръг Дентън, Тексас, също северно от Далас, няколко души са транспортирани до болници с линейка и хеликоптер. Служителите обаче не знаят веднага каква е пълната степен на нараняванията.

В Арканзас се съобщава за най-малко четирима загинали, включително 26-годишна жена, която е намерена мъртва пред разрушен дом в Олви, малка община в окръг Бун, според Даниел Болен от службата за управление на извънредни ситуации в окръга.

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

Друг човек е загинал в окръг Бентън, Арканзас. Още няколко души са ранени и че аварийните работници все още отговарят на повиквания.

Длъжностните лица потвърдиха и два смъртни случая в окръг Мейс, Оклахома. Подробности за загиналите не бяха налични веднага, каза Майк Дънам, заместник-директор на управлението на извънредните ситуации в окръга.

Разрушенията продължават мрачния месец на смъртоносни тежки метеорологични условия в Средния Запад на страната.

Трима загинаха след торнадо над Охайо, САЩ

Трима загинаха след торнадо над Охайо, САЩ

Група ветрове са засегнали и американските щати Индиана и Кентъки

В резултат на торнадо в Айова тази седмица загинаха най-малко петима души, а десетки бяха ранени. Смъртоносните смерчове се появиха през исторически лош сезон за торнада, в момент, когато изменението на климата допринася за силата на бурите по света. През април е регистриран вторият по големина брой торнада в страната.

Метеоролозите и властите издадоха спешни предупреждения да се потърси укритие, докато бурите преминаваха през региона през нощта. "Ако се намирате на пътя на тази буря, прикрийте се сега!" - публикува Националната метеорологична служба в Норман, Оклахома, в Twitter.