Най-малко 19 деца загинаха, след като пожар изпепели общежитие на средно училище в Гвиана през нощта, съобщиха службите за спешна помощ и правителството в понеделник.

Сградата в централния град Махдия беше "напълно обхваната от пламъци" до пристигането на пожарникарите около полунощ, се казва в изявление на противопожарната служба на Гвиана в понеделник.

Четиринадесет деца са загинали на място, а други пет са починали в болница. Шест момичета, включително две в критично състояние, са били транспортирани с хеликоптери до столицата Джорджтаун, докато други останаха под грижите на местната болница. Спасени са около 20 ученички.

Пет самолета са излетели за Махдия, за да подкрепят регионалните здравни служители с допълнителни медицински консумативи и ваксини, се казва в изявление на правителството. Седем деца са изпратени с медицински самолет в столицата Джорджтаун.

Президентът Мохамед Ирфаан Али каза, че "сега ще бъдат положени всички усилия да се свържем с родителите на момичетата, за да предадем информацията, тъй като те са не само от Махдия, но и от Кембълтаун, Микоби, Ел Пасо и няколко други села в Северна Пакараймас, в Осми регион."

Смята се, че пожарът в общежитието за момичета на училището е започнал около полунощ.

Премиерът ръководи екип от правителствени и други служители в Махдия, а министърът на вътрешните работи Робсън Бен вече е пристигнал там.

Пожар в хостел уби 6 души в Нова Зеландия

Пожар в хостел уби 6 души в Нова Зеландия

Властите разследват причините за трагедията