Осем вагона от пътническия влак Казан-Адлер дерайлираха във Волгоградска област. По данни на руските железници (РЖД), причина за дерайлирането е катастрофа с тежкотоварен автомобил "Камаз" на железопътен прелез, предава ТАСС.

Инцидентът е станал в 12:35 местно време (съвпада с българското) на участъка Гремяча-Котелниково. Влакът превозвал над 800 пътници, от които над 190 души са пострадали. Най-малко 55 души са хоспитализирани, както и водачът на камиона. На 140 души е оказана медицинска помощ на място. За инцидента е уведомено и ръководството на Областното управление на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Русия за Волгоградска област.

Като прична за инцидента се допуска задействане на внезапната спирачка от машиниста, който се е опитал да реагира, виждайки камиона на релсите.

На място са изпратени оперативни служби, медицински екипи и възстановителни влакове. Готови са за излитане два хеликоптера Ми-8 на Министерството на извънредните работи (МЧС) на Русия. Общо на място са мобилизирани 324 души и 109 единици техника. Движението на влаковете в участъка е временно спряно.

Започнало е наказателно производство за нарушение на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на железопътния транспорт. Ръководителят на Следствения комитет Александр Бастрикин изиска доклад за хода на разследването. Южната транспортна прокуратура също започва проверка по случая.

Влак удари лека кола на жп прелез в Разградско

Влак удари лека кола на жп прелез в Разградско

Водачът на автомобила преминал без да се съобрази със звуковия и светлинен сигнал за наближаващ влак