Полицията в Малайзия разследва случай на алкохолно отравяне, при който са починали най-малко 21 души и още десетки са се натровили и са настанени в болници, като повечето от тях са граждани на други азиатски страни, съобщиха властите, цитирани от "Ройтерс".

Евтините, домашно произведени спиртни напитки са популярни сред бедните работници мигранти в преобладаващо мюсюлманска Малайзия, която има високи акцизи върху алкохола.

Общо 57 случая на отравяне с метанол е имало в столицата Куала Лумпур и в околния щат Селангор, разкри министърът на здравеопазването Джулкефлай Ахмад.

"Броят на случаите се очаква да се увеличи, тъй като още пациенти идват за лечение", посочи той по време на пресконференция.

Метанолът, алкохолно съединение, използвано при производството на фалшив алкохол, е безвреден в малки количества, но е смъртоносен в по-големи концентрации.

Петима малайзийци са сред засегнатите, докато останалите са чужденци от Бангладеш, Индонезия, Мианмар и Непал.

Властите са тествали няколко вида алкохолни напитки, за да открият някакви проби, съдържащи метанол в по-големи концентрации от разрешените.

Полицията е арестувала седем души при специални акции в 12 обекта, където са конфискували близо 3000 бутилки и кутии уиски и бира, в опит да идентифицират замърсените напитки и да ограничат разпространението на фалшивия алкохол.

Полицията разследва смъртните случаи, като наказанието за подобно престъпление е затвор до 10 години, глоба или двете.

В съседна Индонезия, която също е преобладаващо мюсюлманска страна, повече от 50 души починаха през април, след като са консумирали домашен алкохол, в който е имало съставки като репелент срещу комари.