Най-малко 27 души загинаха в резултат на урагана Отис, а други четирима все още са в неизвестност, съобщи правителството на Мексико в четвъртък, след като бедствието връхлетя тихоокеанския морски курорт Акапулко, предава Ройтерс.

Президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че правителството работи за възстановяване на елктричеството и почистване на опустошенията, причинени от урагана от категория 5, който връхлетя южния щат Гереро, оставяйки Акапулко неузнаваем.

Отис в сряда връхлетя един от най-известните курорти в света - Акапулко в щата Гереро като се превърна в един от най-силните урагани, удряли някога тихоокеанското крайбрежие на Мексико, наводнявайки улици, събаряйки покриви на домове и хотели и прекъсвайки комуникациите, пътищата и въздушния транспорт.

Близо 8400 военнослужещи от мексиканската армия, военновъздушните сили и националната гвардия бяха разположени във и близо до Акапулко, за да помогнат в усилията за почистване, съобщи министерството на отбраната.

Учебните занятия бяха отменени за ученици в целия щат за втори ден, а губернаторът Евелин Салгадо каза в социалните медии, че властите работят за възстановяване на електричеството и повторно активиране на помпите за питейна вода в Акапулко.

"Пълният размер на щетите от вятъра, бурята и валежите в Гереро ще стане ясен през следващите дни", се казва в изявление на застрахователната компания Moody's Risk Management Solutions.

Мексиканската държавна енергийна компания CFE е изпратила над 1300 служители, работещи за възстановяване на захранването, съобщи самата компания в сряда вечерта, когато около 300 000 души останаха без електричество.

Главната магистрала, свързваща Акапулко с Мексико Сити, се очаква да бъде напълно отворена до обяд, каза пред репортери заместник-министърът на транспорта Рохелио Хименес Понс, отбелязвайки въздействието на калните свлачища.

Международното летище на пристанищния град остана затворено, след като Отис повреди контролната кула, прекъсна телекомуникациите и остави пътищата, достигащи до него блокирани.

"Ураган от категория 5 в Акапулко ни изненада", каза Хименес Понс. "Това е безпрецедентно."

Ураганът Лидия удари тихоокеанското крайбрежие на Мексико

Ураганът Лидия удари тихоокеанското крайбрежие на Мексико

Поривите на вятъра достигнаха 220 км/ч