Ураганът "Джулия" утихна, но проливните дъждове в Гватемала и Ел Салвадор продължават. Стихията вече опустоши Никарагуа, предава Associated Press.

Съобщава се за най-малко 28 души, станали преки или косвени жертви на бурята. Агенцията за предотвратяване на бедствия на Гватемала съобщи, че петима души са загинали, след като хълм се е срутил върху къщата им в провинция Алта Верапас. А в провинция Уеуетенанго, близо до Мексико, загинаха девет души, включително войник, станал жертва по време на спасителни работи.

Властите в Ел Салвадор съобщиха, че петима войници от салвадорската армия са загинали след срутване на стена в къща, където са потърсили убежище в град Комасагуа, където стотици полицаи и войници провеждат акции срещу бандите. Още един войник е ранен.

Други двама души загинаха в град Гуатахиагуа в източен Ел Салвадор, след като проливни дъждове причиниха срутване на стена на дома им. Друг мъж в Ел Салвадор  беше отнесен от течение, а един човек загина, ударен от дърво.

Реките излязоха от коритата си и Ел Салвадор обяви извънредно положение и отвори 80 убежища за останалите без подслон или такива, чийто домове са застрашени от свлачища.

В съседен Хондурас 22-годишна жена загина, отнесена от течение, а трима души загинаха, когато лодката им се напълни с вода и се преобърна в Северен Хондурас. Мъж в Никарагуа беше убит от падащо дърво.

"Джулия" удари централното карибско крайбрежие на Никарагуа рано в неделя като ураган с максимални постоянни ветрове от 140 км/ч и премина през планинския терен на страната, навлизайки в Тихия океан късно през деня като тропическа буря. До понеделник "Джулия" достигна вътрешността на Гватемала и ветровете бяха намалели до 45 км/ч.

Националният център за ураганите на САЩ каза, че "окото" на Джулия е било на около 125 километра западно-северозападно от град Гватемала и се е движило на запад-северозапад с 24 км/ч.

Центърът каза, че са възможни наводнения и кални свлачища в Централна Америка и Южно Мексико до вторник, като се очаква бурята да донесе до 380 литра на квадратен метър дъжд в изолирани райони.

В Гватемала двама души са в неизвестност и други двама бяха хоспитализирани, а около 1300 души трябваше да напуснат домовете си поради наводнения.

Очаква се "Джулия" да се разсее по-късно в понеделник, докато минава по крайбрежието на Гватемала.

Националната агенция за бедствия на Колумбия съобщи в неделя, че бурята "Джулия" е отнесла покривите на няколко къщи и е съборила дървета, докато е ударила остров Сан Андрес източно от Никарагуа. Няма съобщения за загинали.

Проливните валежи наложиха евакуация на хора в Панама, Хондурас и Коста Рика, където някои магистрали бяха затворени поради пороите.

36 души са загинали, а 56 са изчезнали след бедствията във Венецуела

36 души са загинали, а 56 са изчезнали след бедствията във Венецуела

Огромни са причинените материални щети