Броят на жертвите на свлачищата във Венецуела достигна 36 души, съобщи "Блумбърг". Все още много хора се издирват. 

"Ние се занимаваме с най-неотложния проблем, който е издирването на хора", каза вицепрезидентът Делси Родригес по държавната телевизия по време на посещение в Лас Техериас, град с около 50 000 души, разположен на около 50 мили от Каракас. Актуализираният брой на загиналите беше обявен от вътрешното министерство в понеделник, според което 56 души все още са в неизвестност.

Бедствието причини и огромни материални щети. 

Свлачище уби повече от 20 души във Венецуела

Свлачище уби повече от 20 души във Венецуела

Повече от 50 души се издирват

Повече от 300 жилища са разрушени, а над 750 други са повредени, каза Родригес. Около 1200 спасители се отзоваха на местопроизшествието, като изпратиха хора, които са загубили домовете си, в приюти, почистиха улиците и възстановиха електрозахранването.

В рядка публична изява президентът на Венецуела Николас Мадуро посети района в понеделник, след като го обяви за зона на бедствие и обяви три дни национален траур в неделя. 

Припомняме, че проливни дъждове преминаха през централна и западна Венецуела през последните дни. Военни са изпратени да провеждат издирвателни и спасителни операции, каза министърът на отбраната Владимир Падрино в "Туитър" в неделя.

Около хиляда души са се присъединили към спасителните екипи. 

Тропическият дъжд засегна тежко 120 общини, каза Мадуро по държавната телевизия тази седмица.

Снимка 590555

Източник: EPA/БГНЕС

Свлачището, причинено от най-голямото речно наводнение в района от 30 години, е най-лошото досега тази година във Венецуела, където през последните месеци бяха регистрирани исторически нива на валежи.

През 1999 г. огромни свлачища убиха около 10 000 души в щата Варгас, северно от Каракас.