Най-малко 30 души са загинали и повече от 600 са били ранени при огромна серия от експлозии във военни казарми в Екваториална Гвинея, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП, "Асошиейтед прес" и "Гардиън".

Взривовете се дължат на "небрежно боравене с динамит", се казва в изявление на президента Теодоро Обианг Нгуема Мбасого, прочетено по телевизията. Той уточни, че експлозиите са станали в 16:00 часа местно време вчера в казармите в квартала Мондон Нкуантома в Бата. Той допълни, че взривовете са повредили почти всички сгради в главния град на страната.

Министерството на отбраната публикува изявление късно снощи тамошно време, в което се казва, че пожар в склад за оръжия в казармите е причинил експлозия на висококалибрени боеприпаси. Ведомството уточни, че засега 30 души са загинали и 600 са ранени, като добави, че причината за експлозиите ще бъде подробно разследвана.

Министерството на здравеопазването написа в "Туитър", че работници лекуват ранените на мястото на трагедията и в медицински заведения, но се опасяват, че хора все още са погребани под развалините.

Синът на президента, Теодоро Нгуема Обианг Манге, вицепрезидент, отговарящ за отбраната и сигурността, се появи в телевизионни кадри на мястото на взривовете, инспектирайки щетите, придружен от израелските си телохранители.

Теодорин, както е известен, все по-често се смята за наследник на президента в богатата на петрол централноафриканска държава.

Бата ​​е най-големият град, където живеят около 800 000 от 1,4-милионното население на страната - повечето от тях в бедност.

Екваториална Гвинея се управлява от 78-годишния Обианг Нгуема от близо 42 години. Опозиционни фигури и международни организации редовно го обвиняват в нарушаване на човешките права.

Лекар, който се появи по телевизията, каза, че взривовете били "момент на криза" и че болниците са пренаселени. Той отбеляза, че спортен център, преоборудван за пациенти с COVID-19, ще бъде използван за приемане на по-малко сериозни случаи.

Радио Макуто уточни в "Туитър", че хората са били евакуирани на 4 км извън града, тъй като пушеците може да са вредни.

След взрива испанското посолство в Екваториална Гвинея препоръча в "Туитър" испанските граждани да останат в домовете си.