Най-малко 50 души са загинали при срутване на нефритена мина в Мианмар, след като миньори и машини са погребани под купчина земна маса късно в понеделник, съобщава "Ройтерс".

Три тела са извадени от отломките, коментира Тин Со, депутат, представляващ богатия на нефрити район Хпакант в щата Качин в северната част на страната. Смъртоносни свлачища и други инциденти са често срещани в лошо регулираните мини на Хпакант.

Общо 54 работници от две минни компании, заедно с 40 машини и превозни средства, включително багери и камиони са затрупани и хваната в капан под купчина отломки, обяснява той и допълва, че "едва ли ще оцелеят. Не е възможно, защото са под кал. Много е трудно да се извлекат телата".

Пожарната е извършила претърсване и се провеждат спасителни действия.

Министерството на информацията в Мианмар потвърждава, че 54 работници са изчезнали и идентифицира компаниите като "Шве Нагар Кое Каунг" и "Мианмар Тура".

Групата за защита на околната среда "Глобал уитнес" изчислява, че стойността на нефритеното производство в Мианмар е около 31 милиарда долара през 2014 г. Според експерти, повечето камъни се изнасят контрабандно в Китай.