Най-малко 56 загинали и 130 изчезнали в огнения ад на Калифорния, а националната гвардия се присъедини към търсенето на жертви в руините на изгорелия град Парадайс, съобщава "Ройтерс".

Последният брой на смъртните случаи бе обявен, след като властите издадоха преработен списък със 130 души, обявени за изчезнали от близки, след като пламъците до голяма степен заличиха град Парадйс, на около 280 километра северно от Сан Франциско.

По-голямата част от списъка е с хора на възраст над 65 години. Близо 230 души първоначално се издирваха, като повечето от тях са от същия град, някога с население 27 000 души. Повече от 8 900 жилища и други сгради са изпепелени и около 50 000 са в евакуация в района.

48 са жертвите на пожарите в Калифорния

48 са жертвите на пожарите в Калифорния

Новите жертви са от Парадайз

Към страданията на оцелелите се добавя е избухването на "норовирус", силно заразно гастроинтестинално заболяване, в приют, в който живеят около 200 евакуирани в близкия град Чико.

Говорителят на обществената здравна агенция Лиза Алмагер коментира, че поне 20 души може да са заразени с вируса.

В шестдневния пожар са изгорели 55 000 хектара, дори след като утихващите ветрове и увеличаващата се влажност помогнаха на пожарникарите да задържат линиите на пожара в повече от една трета от периметъра.

Призрачните гледки покрити с пепел и разпръснатите и изкривени останки от сгради впечатляват за губернатор Джери Браун, секретарят на вътрешните работи Райън Зинке и други официални лица, които посетиха опустошените региони.

"Това е едно от най-тежките бедствия, които съм виждал в кариерата си", коментира Брок Лонг, директор на Федералната агенция за управление при извънредни ситуации.

"Изглежда като военна зона. Това е военна зона", допълва губернатор Браун.