Най-малко 72 души са загинали, след като проливни дъждове, причинени от приближаваща буря, предизвикаха наводнения и множество свлачища във Филипините, съобщи АФП. Най-малко 14 души все още са в неизвестност

Силната тропическа буря Налгае връхлетя Филипините в събота. Тя удари главния остров Лусон на нацията от архипелага с максимални ветрове от 95 километра в час, след като стигна до сушата на слабо населения остров Катандуанес рано сутринта. 

Проливните дъждове, предизвикани от приближаващата буря, започнаха в четвъртък в южните Филипини, съобщиха от държавната метеорологична служба, като наводниха предимно селските райони на остров Минданао.

Може да бъде сериозно засегната и столицата Манила. 5000 спасителни екипа са в готовност.

Силна буря взе най-малко 31 жертви във Филипините

Силна буря взе най-малко 31 жертви във Филипините

Хиляди хора са евакуирани от домовете си

Припомняме, че хиляди хора бяха евакуирани от пътя на тропическата буря. Властите съобщиха, че валежите в провинция Магинданао са надхвърлили очакванията.

Заради бурята се наложи отмяната на полети точно когато хиляди хора планираха да пътуват до родните си градове, за да отбележат Деня на всички души. Училищата също бяха затворени, а работата на част от пристанищата беше парализирана.

Според метеорологичната служба бурята може да се засили още повече, докато се движи над Филипинско море.

Свлачищата и наводненията са чести явления във Филипините. Това се дължи отчасти на нарастващата интензивност на тропическите циклони, които редовно връхлитат страната.

В страната има средно 20 тайфуна годишно.