Тялото на мъж беше извадено от придошла река в Югозападна Сърбия и спасители издирват друг мъж, съобщи държавната телевизия в петък, докато придощлите води заляха домове и земеделски земи в няколко страни от Западните Балкани.

Наводненията тази седмица в Сърбия, Босна, Черна гора, Албания и Косово бяха предизвикани от обилни валежи и необичайно топло време за сезона. Температурите паднаха в много райони в петък, като дъждът премина в сняг.

Проливните дъждове бяха нетипични за зимните месеци. Те причниха преливането на много малки реки и потоци в региона, наводнявайки околните райони и принуждавайки множество хора да напуснат домовете си.

В седем общини и градове в Югозападна и Южна Сърбия бе обявено извънредно положение. В южния град Рашка властите затвориха дневни центрове за деца и училища.

Тяло на мъж бе извадено в град Нови пазар, Югозападна Сърбия, където двама мъже бяха отнесени от придошлите води на река Рашка в четвъртък. Властите съобщиха, че нивата на реките са спаднали в петък.

Обилните валежи също предизвикаха свлачища, които прекъснаха пътища и железопътна линия, свързваща Сърбия със съседна Черна гора. Пътниците се налага да бъдат прехвърлени на автобуси за една част от маршрута им.

Наводнения имаше и в части от Косово, където река Ибър и други по-малки реки и потоци преляха, застрашавайки домове и прекъсвайки местните пътища. Някои райони в Косово и Южна Сърбия също останаха без питейна вода.

Босненските власти казаха, че след няколко дни на предупреждения за наводнения, те очакват ситуацията да се успокои, тъй като дъждовете бяха заменени от снеговалеж в петък. За първи път тази зима сняг покри столиците на Сърбия и Босна и Херцеговина - Белград и Сараево.

Безпрецедентна топла зима в Европа озадачава учените

Безпрецедентна топла зима в Европа озадачава учените

Топлата зима може да доведе до суша