Гърция и останалата част от Европа преживяват безпрецедентно топли температури доста над средните за зимата досега този сезон, пише "Грийк рипортър".

В Гърция нехарактерното за сезона "пролетно" време - със средни температури от три до четири градуса над нормата - ще продължи до края на следващата седмица. Денят на Богоявление се очаква да бъде слънчев.

Докато арктически стъд удари САЩ и Канада миналата седмица, Гърция е под необичайно топло слънце с температури, достигащи 20° по Целзий.

Професорът по метеорология и климатология и заместник-ректор по икономика на Солунския университет Хараламбос Фейдас каза пред Атинската македонска информационна агенция (AMNA), че явлението може да се класифицира като климатична нестабилност.

"Това явление се наблюдава в цяла Европа, не само в Гърция и неговата характеристика е неговата голяма продължителност, която надхвърля 30 дни ... това го класифицира в категорията на нестабилността на климата, а не само на обикновената нестабилност на времето, топла инвазия на няколко дни", каза той.

Европа чупи температурни рекорди за зимата

Европа счупи температурни рекорди още тази година, като градове от Берлин до Варшава записаха най-топлото си начало на месеца.

Северна Испания и Южна Франция се наслаждаваха на плажно време с 24,9° по Целзий в Билбао, най-горещият ден през януари.

Температурите в германската столица достигнаха 16° по Целзиус на Нова година, рекорд за януари, съобщи националният синоптик Deutscher Wetterdienst в Twitter. В най-големия град на Полша термометърът надмина предишния пик с повече от пет градуса. Чехия регистрира най-топлата новогодишна нощ.

Максимилиано Ерера, климатолог, който проследява екстремните температури, каза пред The Guardian, че "можем да смятаме това за най-екстремното събитие в европейската история".

Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, се съгласи, че това е екстремно метеорологично събитие. "Беше екстремна жега в огромна област, което е почти, ако трябва да бъда честен, нечувано", каза той.

В алпийските курорти няма сняг

В алпийските курорти няма сняг

Провал на зимния туристически сезон в Европа

Топлата зима може да доведе до суша

Зимната гореща вълна в Европа ограничи търсенето на природен газ, облекчавайки натиска върху крехките енергийни системи на континента и натискайки цените надолу. В повечето райони се очаква необичайно топлото време да се задържи, потушавайки страховете, че регионът може да се сблъска с ограничения и прекъсвания на тока на фона на намалените доставки на газ от Русия.

Топлото време в Гърция и Европа обаче има и сериозни недостатъци.

"От една страна, има положителен аспект на намаленото търсене на енергия, но от друга страна, това създава фон за суша през следващата година, тъй като най-големите запаси от вода идват от снеговалежите", предупреждава Фейдас.

"През пролетта, когато снежната покривка изчезне поради високите температури, водният запас се засилва", отбеляза той. Ако няма сняг, ще имаме дефицит във водния баланс".

"Такова дълъг период на топла инвазия, продължаващ повече от 30 дни, не е наблюдаван през последните десетилетия", каза гръцкият учен в разговор с AMNA. "Повече от 4-5 седмици температурата е средно с 3-4 градуса над нормалната за сезона и без снеговалеж. Снежната покривка на територията не достига дори 1%, докато в такъв сезон би била над 10%".

Връзката между топлото време в Европа и смразяващия студ в Северна Америка

Гръцкият учен смята, че съществува връзка между високите температури в Гърция и Европа и мразовитото време в Северна Америка.

"Ако комбинираме двете екстремни метеорологични условия, продължителните високи температури в Европа и безпрецедентно ниските температури в САЩ, двете явления са свързани помежду си", посочи той и обясни, че "те работят като вълна", тъй като "екстремно студеното изтласква по-топлите въздушни маси от Африка към Европа".

Запитан дали явленията се проявяват като следствие от изменението на климата, той отговори, че "комбинацията от двете явления е показателна за нестабилността на климата, която изпитваме от няколко години и която се засилва всяка година".

Той обаче добави, че "ключов критерий за свързване на екстремни явления от този вид с изменението на климата е увеличаването на честотата им на поява", така че "колкото повече наблюдаваме такива явления, толкова повече те са свързани с изменението на климата".

Повече от 60 жертви взе лошото време в САЩ

Повече от 60 жертви взе лошото време в САЩ

Исторически ниски температури и снеговалежи отбелязаха в страната