Най-малко петима души са ранени при взрив в завод на южнокорейската компания за стомана POSCO в южната част на страната, съобщиха агенция Йонхап и РИА Новости.

Два взрива през пет минути станаха във вторник, 24 декември. Първият е бил в 13:14 часа (08:14 часа българско време - б.р.) в завод POSCO при производство на феромарган (сплав между желязо и манган) в Квантян - на 420 км югозападно от Сеул. Точната причина на аварията още не е установена, но от компанията съобщиха, че взривът и пожара са станали по време на изпитание на нов генератор на енергия от отработено гориво.

Съобщава се, че взривът е бил толкова силен, че в домовете на разстояние четири км са задрънчали прозорците, а шофьорите на близкия мост са почувствали, че съоръжението се тресе.

Пожарът е потушен около 14 часа местно време (9 часа българско) с помощта на 173 пожарни и огнеборци по сигурността на POSCO.

Петима от пострадалите сътрудници на завода са транспортирани до болницата. Тяхното състояние не е ясно.

POSCO и местните власти планират разследване на възможните причини на аварията, сред които е и разлив на нефт. Взривът не е спрял дейността на стоманения завод, не се предвижда прекъсване на работата.