Европейската комисия призовава европейските правителства да предоставят легла, медицинска помощ, линейки, лекарства и друга помощ в подкрепа на Хаити в борбата с холерната епидемия, съобщава europe.bg.

Става дума не толкова за пари, колкото за помощ в осигуряване на чиста питейна вода и по-добри хигиенни условия, както и за провеждане на информационна кампания сред населението, поясни еврокомисар Кристалина Георгиева.

По думите й в Хаити липсват необходимите основни умения, екипировка и средства за борба с епидемията, която е слабо позната на местните медици и граждани.

Комисарят по хуманитарната помощ каза още, че едномесечната епидемия от холера вече е отнела живота на 1100 човека, а над 18 000 са хоспитализирани.

Това е много труден момент за Хаити. Вероятно е ситуацията да се усложни преди да се подобри, заяви Георгиева.

Тя добави, че част от страните-членки на Европейския съюз вече помагат на бедстващата страна, други предстои да го направят.

В момента ООН правилно е оценила финансовата помощ за Хаити - тя е 64 милиона долара, което означава, че има налични средства. Въпросът е как да бъдат канализирани за борба с холерата. ООН се обръща към всички страни, които могат да осигурят езикови експерти, които  да подпомогнат езиковото общуване с местните власти, съобщи Георгиева.

По думите й сега не е толкова необходима бутилирана вода, а устройства и таблетки за пречистването на водата, тъй като в незасегнатите от земетресението райони няма изградени пречиствателни станции, а там са концентрирани много хора.

Епидемията засяга тежко лагерите на бежанците, в районите на земетресението, заключи Кристалина Георгиева.