Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата Рихтер бе регистрирано опасно близо до АЕЦ "Фукушима-1", съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на японското метеорологично управление.

Според данните епицентърът на труса, усетен в 8 префектури, се е намирал на територията на префектура Маияги и е на дълбочина 50 км.

Засега няма постъпили данни за жертви, пострадали и нанесени материални щети. Няма опасност от цунами.

Припомняме, близо 20 хиляди души загинаха при земетресението и последвалото цунами, което удари Япония на 11 март. Природната стихия нанесе големи повреди на АЕЦ-Фукушима.

На 12 ноември властите в Япония за пръв път допуснаха журналисти на територията на авариралата централа. По-рано медиите многократно отправяхаискане към японските власти да влязат в авариралата централа и да се запознаят подробно ситуацията и радиоактивната безопасност в района на станцията. Властите обаче отказваха.

Преди време представител на правителството на Япония изпи показно чаша пречистена радиоактивна вода от подземните помещения на „Фукушима-1", като целта му беше да докаже, че водата е напълно безвредна. По този начин той отговори на журналистическа провокация, след като медиите поискаха уверение, че водата в Пети и Шести реактор вече не е опасна за човешкото здраве.

Японското правителство си постави за цел до края на годината всички реактори да бъдат стабилизирани.