Полицията в Нова Зеландия издирва осем души, които все още са в неизвестност след удара на циклона Габриел, ударил преди две седмици. Това съобщиха властите в неделя, цитирани от "Ройтерс". Съобщението идва на фона на предупреждения за опасно време в части от страната.

Габриел удари северния регион на острова на 12 февруари и след това удари източното крайбрежие. Най-малко 11 души загинаха, а хиляди избягаха от жилищата си.

"Останалата част от хората включва тези, които по различни причини не се свързват с властите, каза новозеландската полиция рано в неделя. Независимо от това, да се свържем с останалите осем остава приоритет за полицията и нашите служители проучват всички пътища, за да се опитат да ги локализират."

Повече от 6000 бяха в неизвестност непосредствено след бурята, но този брой намаля.

Нова Зеландия очаква щетите след циклона да са за милиарди

Нова Зеландия очаква щетите след циклона да са за милиарди

Все още се изчисляват, но ще са огромни, предупредиха властите

Лошото време отново удари Северния остров в петък, с проливен дъжд, който наложи повече евакуации в залива Хокс, един от регионите, които са най-силно засегнати от Габриел.

Бурите предизвикаха внезапни наводнения и предупреждения за евакуация в и около Оукланд, най-големият град в страната с население от около 1,6 милиона души. Комуникациите бяха прекъснати в много райони

В неделя новозеландският синоптик MetService предупреди, че са възможни бури по-късно през деня, особено в Северния остров и в горната част на Южния остров.

Агенцията за извънредни ситуации за Оукланд предупреди жителите на града да се подготвят за още дъжд, който се очаква вечерта.

"Рискът от гръмотевични бури и локализирани валежи над части от страната се увеличава утре", предупредиха от Metservice.

Възможно е и два тропически циклона да се развият през следващата седмица, но на този етап рискът е относително нисък.

Циклонът в Нова Зеландия взе жертви

Циклонът в Нова Зеландия взе жертви

Във вторник бе обявено национално извънредно положение заради бедствието