Полицията на Нова Зеландия започва криминално разследване, след като в понеделник изригна вулканичен остров, при което загинаха петима души, повече от 30 души са ранени, а осем души са безследно изчезнали, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Джасинда Ардерн заяви, че разузнавателните полети не показват признаци на живот на остров Уайт, а очевидци подробно описват ужасяващите изгаряния на оцелелите, повечето от тях туристи.

"Мащабът на тази трагедия е пагубен. За тези, които са загубили семейство и приятели, ние споделяме във вашата скръб и сме опустошени", коментира Ардерн в парламента.

Полицията заяви, че 47 души са били на острова в момента на изригването - 24 от Австралия, 9 от САЩ, 5 от Нова Зеландия, 4 от Германия, по двама от Китай и Великобритания и по един от Малайзия.

"Много сериозно бих предположил, че на острова няма оцелял човек", заяви заместник-комисарят на полицията Джон Тимс за осемте души, които все още са безследно изчезнали.

От ранените най-малко 27 са получили над 71% изгаряния и някои могат да починат от раните си, заяви Питър Уотсън, главен правителствен лекар.

Камера, собственост на и управлявана от новозеландската агенция за геологични опасности GeoNet, показа група хора в кратера, които се отдалечават от кратера само минута преди експлозията. Други изображения показват експлозията, която изхвърля пепел на 3 658м във въздуха.

"Вече е ясно, че на острова е имало две групи - онези, които успяха да бъдат евакуирани, и тези, които бяха близо до изригването", коментира Ардерн на сутрешна пресконференция във Вакатане, град на източното крайбрежие на континенталната част, около 50 км от остров Уайт.

По-късно в парламента тя благодари пилотите на четири хеликоптера, които кацнаха на остров Уайт след изригването, за да изведат оцелелите.

"В непосредствените си усилия да изведат хората от острова, тези пилоти взеха невероятно смело решение при изключително опасни обстоятелства. Подозирам, че тяхната лична безопасност е била последното нещо в ума им", допълва Ардерн.

Поне пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия, очакват още загинали
Обновена

Поне пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия, очакват още загинали

Има безследно изчезнали

Оттогава спасителите нямат достъп до острова, който е покрит със сива пепел. GNS Science, агенцията по геология на Нова Зеландия, предупреди, че има 50/50 вероятност за друго изригване в следващите 24 часа, тъй като отдушникът на вулкана продължава да изхвърля "пара и кал".

Джеф Хопкинс, от Нова Зеландия, чиято туристическа група тъкмо напуска острова в момента на изригването, заяви, че е помогнал да изтегли критично ранените оцелели в лодка.

50-годишният Хопкинс, който получава обиколката като подарък за рожден ден, заяви, че много от оцелелите са се хвърлили в морето, за да избягат от изригването.

"Те бяха толкова сериозно обгорели. Хората бяха с къси панталони и тениски, така че имаше много открита кожа, която бе сериозно изгорена", обяснява той пред NZ Herald. 

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че трима австралийци вероятно са сред потвърдените жертви, като 13 са ранените. "Страхувам се, че ще дойдат по-лоши новини".

Върховната комисия на Малайзия в Нова Зеландия заяви, че един малайзиец е сред загиналите.

Върховният комисар на Великобритания за Нова Зеландия Лора Кларк потвърди, че две британки са сред ранените в болница.

Ръсел Кларк, парамедик към един от екипипе с хеликоптерен коментира, че се е изумил от ситуацията на острова. "Всичко просто бе покрито с пепел, беше доста тягостно чувство."

Няма данни за българи, пострадали от вулкана в Нова Зеландия

Няма данни за българи, пострадали от вулкана в Нова Зеландия

Мисията ни в Канбера е в постоянен контакт с местните власти