Най-малко седем души бяха убити, а други 11 бяха ранени в Ирак в резултат на засилените атаки срещу енергийната инфраструктура на страната

. Това се посочва в изявлението, публикувано в събота от Службата на правителството на Арабската република.

"Увеличеният саботаж срещу енергийната инфраструктура на страната доведе до смъртта на седем души и нараняването на още 11 души. Освен това бяха унищожени 61 ключови електропроводи", се казва в изявление, публикувано на страницата на офиса във Facebook.

В събота бойците първо взривиха участъци от електропроводи в северен Ирак близо до градовете Мосул и Киркук, а след това унищожиха два пилона за пренос на енергия в западната провинция Анбар.

В петък, поради засилените атаки срещу енергийната инфраструктура и прекъсванията на електрозахранването в жегата, властите на Арабската република обявиха специални мерки за ограничаване на потреблението на електроенергия в различни региони, както и за осигуряване на сигурността на електропроводите на страната с участие на армията, полицията и шиитското опълчение -Хашд ал Шааби ".

На 29 юни иракският министър на електроенергията Маджид Махди Хантуш подаде оставка до премиера Мустафа ал Казими поради настоящата ситуация в индустрията. Миналата седмица, поради саботаж и технически неизправности, причинени от увеличеното натоварване на остарелите електропроводи при екстремни топлинни условия, населението на девет иракски провинции остана известно време напълно без електричество.