Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер е разтърсило тази вече турската провинция Хатай в югоизточната част на страната. Това съобщи Aljazeera.

Според Службата за управление на бедствията източникът се е намирал в морето на дълбочина девет километра, на пет километра от брега.

"Земетресението с магнитуд 5,1 по Рихтер, което удари Антакия [административния център на провинция Хатай] в Южна Турция, изкара хората отново на улицата, тъй като те се страхуваха, че домовете им може да се срутят", се казва в съобщението.

Миналата седмица в провинция Хатай при опустошително земетресение се образува разлом с дължина 200 м и дълбочина 30 м. Той разцепи на две маслиново поле с площ 35 хектара.

Повече от 40 000 са жертвите от земетресенията в Турция и Сирия

Повече от 40 000 са жертвите от земетресенията в Турция и Сирия

1 милион души са загубили жилищата си в Турция

Провинция Хатай е на границата със Сирия, която също е била засегната от земетресения. Броят на загиналите при турско-сирийските земетресения наближава 42 000 души.

По данни на турската правителствена служба за управление на извънредни ситуации (AFAD) на 6 февруари Турция е била засегната от няколко опустошителни земетресения, последвани от 1891 вторични труса.

Близо 50 души са задържани в Турция за мародерство

Близо 50 души са задържани в Турция за мародерство

Властите вземат мерки

Ханс Клуге, ръководител на европейския офис на Световната здравна организация, заяви, че февруарските земетресения в Турция и Сирия са най-тежките природни бедствия, които са сполетели европейския регион от един век насам.