Индия съобщи за повече от 27 000 новозаразени с COVID-19 през последните 24 часа, като заразените рязко нарастват за пети пореден ден, но главният министър на столицата Ню Делхи увери, че нямало нужда от паника, позовавайки се на ниските нива на хоспитализация, предаде "Ройтерс".

В най-големите градове в страната, включително Ню Делхи и финансовата столица Мумбай, беше регистриран скорошен скок в COVID-19 случаите, включително тези на варианта "Омикрон", който предизвика нова вълна от заразени в други части на света.

Съмнения в Индия, че починалите с Covid-19 са повече от официално съобщаваните

Съмнения в Индия, че починалите с Covid-19 са повече от официално съобщаваните

Страната регистрира най-големия брой смъртни случая от юли

Въпреки че броят на активните случаи в Ню Делхи се е утроил само за последните три дни, главният министър Арвинд Кейривал обяви, че хоспитализациите не са се увеличили.

"Това означава, че повечето хора, които се разболяват от COVID-19, не се нуждаят от болнични грижи. Те са леки случаи", отбеляза Кейривал в онлайн пресконференция, като допълни: "Случаите се увеличават, но няма причина за безпокойство. Няма нужда да се паникьосвате."

Делхи беше сред най-силно засегнатите градове по време на втората вълна на пандемията в Индия миналата година, като болниците останаха без легла и животоспасяващ кислород, оставяйки пациентите да дишат тежко, за да си поемат дъх.

Индия е регистрирала общо 34,88 милиона заразени с COVID-19 от началото на пандемията, с 27 553 новозаразени през последните 24 часа, показват данните на здравното министерство.

Общият брой на починалите от COVID-19 в Индия възлиза на 481 770 души.

Местните правителствени власти в град Мумбай заявиха, че хиляди хора си правели бързи антигенни тестове за COVID-19 у дома.

"Забелязваме, че хората се самоизолират, ако са дали положителна проба и в същото време мнозина също търсят подкрепа от управляваните от правителството центрове за изолация, ако намират по-малко място у дома за карантина", отбеляза Шрикант Дешмук, високопоставено здравно длъжностно лице в канцеларията на общинския комисар на Мумбай.

Индия ще започне кампания за ваксинация за деца във възрастовата група от 15 до 18 години от понеделник, а правителствата на щатите се подготвят да поставят дози в училища, болници и чрез специални лагери.

Индия ваксинира 473 млн. души поне с една доза

Индия ваксинира 473 млн. души поне с една доза

Установени са 23 000 леки реакции като тревожност, световъртеж и треска, 700 случая на тежка реакция и 488 смъртни случая