Няколко взрива на популярен пазар на открито в столицата на Сомалия Могадишу убиха най-малко 10 души и оставиха много ранени във вторник, казаха местни жители пред Ройтерс.

"Преброих 10 загинали и 15 други ранени. Моят магазин е напълно разрушен. Експлозиите са станали на четири места в центъра на пазара", каза Хасан Али, търговец на пазара "Бакара", пред Ройтерс.

Не е ясно кой е отговорен за взривовете, но ислямистката групировка "Ал Шабаб" често извършва бомбени атентати в Сомалия и на други места в Африка.

Правителството не беше открито за коментар.

"Бакара", най-големият пазар в Могадишу, гъмжи от търговци и е мястото, където повечето жители ежедневно купуват храна, дрехи, лекарства, електроника и други стоки.

Жителите казаха на Ройтерс, че са избухнали няколко експлозии, унищожили много магазини. Три медицински сестри в болница Ердоган в Могадишу казаха на Ройтерс, че над 20 ранени са били докарани в здравното заведение.

"Ал Шабаб" се бори срещу федералното правителство на Сомалия и мироопазващи сили с мандат от Африканския съюз (АС) от години, като се стреми да установи ново правителство въз основа на собственото си тълкуване на шериата.

Кола-бомба уби трима души в сомалийската столица

Кола-бомба уби трима души в сомалийската столица

Групировката "Ал Шабаб" пое отговорност за атентата