Заместник-министърът на външните работи на Украйна обяви днес, че един от самолетите на страната е бил отвлечен на летището в Кабул по-рано този месец във версия на събитията, по-късно отречена от собственото му министерство, информира "Франс прес".

Евгений Йенин каза пред независимата радиостанция "Хромадске", че украински самолет е бил "отвлечен" в Кабул и отлетял за Иран "с група неизвестни пътници на борда, вместо да евакуира украинци".

Йенин е потвърдил пред АФП, че инцидентът е станал на 15 август и че впоследствие самолетът се е завърнал в Украйна.

Но след това неговите коментари бяха отречени от външното министерство.

"Няма отвлечени украински самолети в Кабул или другаде", увери говорителят Олег Николенко пред АФП, като каза, че думите на Йенин "не отговарят на реалността".

Той уточни, че три самолета - два граждански и един военен, които Киев е изпратил за евакуация на гражданите си от Афганистан, "безопасно се завърнаха в Украйна", превозвайки общо 256 пътници.

Източник в правителството е посочил пред АФП, че Киев е водил преговори за включване на самолета, споменат от Йенин - цивилен украински самолет - в евакуационните му операции, но не е успял да направи това, след като самолетът напуснал без предупреждение миналата седмица.

"Искахме да го наемем, но той си тръгна, без да вземе никого", каза източникът.

"Никой не го е отвлякъл", добави източникът, без да посочи дестинацията на самолета или датата на заминаването му.

Украйна досега е организирала три евакуационни полета от Кабул. Те се осъществиха на 15, 21 и 23 август, които превозваха както украинци, така и афганистанци, включително Сахра Карими, една от най-изтъкнатите жени режисьори в Афганистан.