Британските власти отново налагат задължително спазване на двуседмичната карантина за пристигащите на Острова от Холандия, Франция, Монако, както и редица други държави. Това съобщи в четвъртък на страницата си в "Туитър" британският министър на транспорта Грант Шапс.

Борис Джонсън отлага следващия етап на отмяна на блокадата във Великобритания

Борис Джонсън отлага следващия етап на отмяна на блокадата във Великобритания

Заради ръст на заразените с новия коронавирус

"Наличните данни показват, че за да се борим с разпространението на коронавируса, трябва да изключим Франция, Холандия, Княжество Монако, Малта, както и Аруба и островите Търкс и Кайкос [британска отвъдморска територия в Атлантическия океан] от списъка на безопасните държави. Ако пристигате в Обединеното кралство от тези страни след 04:00 [06:00 българско време] събота, ще трябва да се самоизолирате за 14 дни ", заяви министърът в изявление.

По-рано френските власти изясниха, че ще въведат подобни мерки, ако Великобритания върне изискването за карантина.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в четвъртък, че Лондон е длъжен да "действа безмилостно", за да предотврати разпространението на вируса, дори когато става въпрос за най-близките съседи на Острова.

Обединеното кралство е една от малкото страни в Европа, която не затвори границите си по време на пандемията.

Коронавирус: Великобритания сключи сделка за 60 млн. дози потенциална ваксина

Коронавирус: Великобритания сключи сделка за 60 млн. дози потенциална ваксина

Клиничните изпитания на ваксината върху хора ще започнат през септември

По отношение на страни като Русия, Иран, Китай и САЩ, все още не са направени изключения - на тези, които пристигат от тези държави, под заплаха от глоба, британските власти разпореждат да прекарат две седмици в карантина.