Обезлесяването на бразилската Амазонка достигна рекордно ниво през първата половина на 2022 г. Това съобщи националната космическа агенция INPE в петък.

Най-голямата тропическа гора в света загуби 3750 квадратни километра  джунгла от началото на годината. Това е най-лошият резултат за този период от началото на воденето на записи през 2016 г.

Предишният най-лош такъв от 3605 квадратни километра беше определен миналата година.

Новият дори не включва последните шест дни на юни.

Тази година беше регистриран и най-тежкият юни от 15 години за горски пожари.

Сателитите на INPE идентифицираха повече от 2500 пожара в Амазонка миналия месец, най-големият брой от регистрираните над 3500 през юни 2007 г. и 11% увеличение спрямо юни 2021 г.

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

199 квадратни километра горска покривка са били унищожени

Повече от 7500 пожара са регистрирани от началото на годината, което е още 17 процента увеличение спрямо 2021 г.

"Сухият сезон едва е започнал в Амазонка и вече бием рекорди за унищожаване на околната среда", каза Кристиане Мазети от Грийнпийс Бразилия.

Еколози и опозиционни фигури обвиняват правителството на президента Жаир Болсонару, че прилага политики, които насърчават големия бизнес да уврежда околната среда.

Болсонару насърчава минната и селскостопанската дейност в защитените зони.

Критиците го обвиняват също, че подкрепя безнаказаността на златотърсачите, фермерите и трафикантите на дърводобив, замесени в незаконно обезлесяване.

Миналата година основният държавен орган за защита на околната среда е изразходвал само 41 процента от бюджета си за наблюдение, според неправителствената организация Climate Observatory.

12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

Между август 2019 и юли 2020 г. 11 088 квадратни километра джунгла е изсечена