Обезлесяването на горите в бразилската Амазонка постави нов рекорд за месец февруари, според официалните данни, публикувани в петък. Това е най-новият знак за нарастване на разрушенията при президента Жаир Болсонару.

Сателитни изображения показват, че 199 квадратни километра горска покривка - площ, повече от половината от размера на американската столица Вашингтон - са били загубени в бразилския регион Амазонка миналия месец, според програмата за наблюдение Deter на бразилската космическа агенция INPE.

Това е увеличение от 62 процента спрямо февруари миналата година и черен рекорд от 2015 година насам.

Еколозите обявиха новината за още по-тревожна поради факта, че февруари е дъждовният сезон в Амазонка, обикновено слаб период за обезлесяване.

12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

Между август 2019 и юли 2020 г. 11 088 квадратни километра джунгла е изсечена

"Първите два месеца на тази година и двата поставиха рекорди за обезлесяване - 629 квадратни километра досега, повече от три пъти миналата година", каза Ромуло Батиста от екологичната група Грийнпийс.

Това подклажда опасенията, че през 2022 г. може да има още по-лоши разрушения в бразилската Амазонка от миналата година, когато обезлесяването достигна 15-годишен връх от 13 235 квадратни километра от август 2020 г. до юли 2021 г., според друга програма за мониторинг на INPE, Prodes, чиито данни датират от 1988 г.

"Това абсурдно увеличение показва липсата на политики за борба с обезлесяването и екологичните престъпления в Амазонка, водени от настоящата администрация. Унищожаването просто не спира", каза Батиста в изявление.

Болсонару, който настоя за отваряне на защитени земи за агробизнеса и минното дело, предизвика международно недоволство заради нарастването на обезлесяването и пожарите в Амазонка.

Откакто крайнодесният президент встъпи в длъжност през 2019 г., средното годишно обезлесяване се е увеличило с повече от 75 процента спрямо предходното десетилетие.

Болсонару вижда демагогия в данните за обезлесяването на Амазонка

Болсонару вижда демагогия в данните за обезлесяването на Амазонка

Той твърди, че разполага с истинските данни

Разрушението се дължи главно на земеделие и спекулации със селскостопанската земя в Бразилия - най-големият износител на говеждо месо и соя в света.