На предстоящата в края на октомври среща на високо равнище по проблемите на климата в Глазгоу, Шотландия, Бразилия основно ще търси подкрепа за опазването на тропическите гори на Амазонската джунгла. Това заяви външният министър Карлос Франка, цитиран от "Блумбърг".

Уволнения в Бразилия след лоши данни за обезлесяването на Амазонка

Уволнения в Бразилия след лоши данни за обезлесяването на Амазонка

Болсонару настоява за икономическо развитие, пренебрегва еколозите

"В Бразилия имаме бюджетна дисциплина и таван на разходите и те ни водят до друг въпрос: как светът може да помогне на Бразилия, каза Франка в интервю в сряда. Имаме сътрудничество, но, разбира се, то може да бъде подобрено.

Франка каза, че Бразилия иска да ограничи незаконното обезлесяване до 2030 г. и да търси въглеродна неутралност до 2050 г., десетилетие по-рано от планираното.

"Ако можем да получим помощ от чужбина, от частни компании, разбира се, можем да постигнем тези цели по-бързо, отколкото очаквахме, ако просто разчитаме на оскъдните бюджетни средства", каза министърът. Той цитира програма "Зелен растеж", която ще има за цел да насърчи екологично чисти инвестиции.

Припомняме, че властите в Бразилия са под силен натиск заради обезлесяването на Амазонка. Президентът на Бразилия Жаир Болсонару обаче определя като демагогия и неоправдани атаки срещу властите в страната тревогите след изнесените данни. Той намали финансирането на агенции за опазване на околната среда и иска да освободи защитени земи на Амазонка за индустрия.

Болсонару вижда демагогия в данните за обезлесяването на Амазонка

Болсонару вижда демагогия в данните за обезлесяването на Амазонка

Той твърди, че разполага с истинските данни

На срещата в Глазгоу, известна като Cop26, която ще се проведе от 31 октомври до 12 ноември, се очаква стотици световни лидери да се договорят за по-бързо намаляване на емисиите парникови газове. Тя бе определена като най-важната среща за климатичните изменения от преговорите през 2015 г., довели до Парижкото споразумение за климата.

Тя трябваше да се проведе миналата година, но бе отложена заради пандемията от коронавирус.