Обезлесяването в бразилската Амазонка се е увеличило през октомври за първи път от четири месеца. Това показват правителствените данни в петък, цитирани от "Ройтерс".

Пожарите в Амазонка са най-сериозните за последните 10 години

Пожарите в Амазонка са най-сериозните за последните 10 години

Финализирането на данните е забавено поради грешка със сателит на НАСА

През октомври обезлесяването се е увеличило с 50% от предходната година до 836 квадратни километра, според предварителните данни на правителствената агенция за космически изследвания Inpe.

Но ежемесечното обезлесяване намалява от своя връх от юли до септември, когато започва дъждовният сезон и затруднява сечта.

Очаква се Бразилия да публикува официалните си данни за обезлесяване през 2020 г. до края на годината и те обикновено са много по-високи от предварителните.

Тази мярка, наречена PRODES, сравнява сателитните изображения в края на юли 2020 г. с тези, направени в началото на август 2019 г.

Изследователи от неправителствения институт за изследване на околната среда на Amazon (IPAM) казват, че се очаква PRODES да покаже драстично увеличение до повече от 14 000 квадратни километра, обезлесени за 2020 г. в сравнение с 10 129 квадратни километра за 2019 г.

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Унищожаването на природата унищожава и човека

Това вероятно би било най-високото обезлесяване от 2016 г.

Отделните данни на Inpe също показват, че пожарите, които обикновено са предназначени за почистване на земя за селскостопанска употреба след изсичане на дърветата, са се увеличили с 20% в Амазонка от 1 януари до 12 ноември в сравнение със същия период преди година - най-високият процент от десетилетие.

Припомняме, че президентът Жаир Болсонару забрани умишлените пожари като опит да се намалят щетите. 

Продължаващите големи разрушения могат да привлекат вниманието на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, който многократно спомена в края на кампанията си необходимостта от защита на Амазонка.

Болсонару забрани умишлените пожари в Амазония след данните за обезлесяване

Болсонару забрани умишлените пожари в Амазония след данните за обезлесяване

След като бе поставен под натиск да не мисли само за икономиката

В първия президентски дебат Байдън каза, че светът трябва да предложи на Бразилия 20 милиарда долара за спиране на обезлесяването на Амазонка и заплашва неуточнени икономически последици, ако страната не го направи.