Официалните данни за пожарите в Амазонка в Бразилия през август трябва да бъдат коригирани и ще покажат увеличение спрямо миналата година, което означава, че пожарите са се увеличили до десетилетни нива, коментира пред "Ройтерс" учен, отговорен за данните.

Бразилските медии съобщиха, че пожарите в бразилската част на тропическите гори на Амазонка са паднали с 5% през август, позовавайки се на данни, които в момента са на уебсайта на правителствената агенция за космически изследвания Inpe, които не са коригирани.

Алберто Сецер, старши учен от Inpe, който участва в изготвянето на официалните данни коментира, че докладването на финализирани данни е забавено поради грешка със сателит на НАСА.

Но след като този проблем бъде коригиран, той вероятно ще покаже, че пожарите са се увеличили с между 1% и 2% през август 2020 г. в сравнение със същия месец преди година, каза Сецер. Това би означавало, че това е най-сериозният пожар за месеца от август 2010 г.

"Ще се повиши. Броят на пожарите, пожарни пиксели, ще се увеличат. Може би до 1 или 2%, бих предположил ", каза Сецер, позовавайки се на топлинни петна, регистрирани на сателитни снимки.

Пресслужбата на Inpe насочи искане за коментар до Сецер, който даде повече подробности за изчисленията си и предупреди, че промяната от 1 до 2% е в границите на грешка.

Министерството на науката и технологиите, което ръководи агенцията за космически изследвания, не отговори на искането за коментар.

Пресслужбата на президента Жаир Болсонару отказа да коментира, насочвайки въпросите към кабинета на вицепрезидента Хамилтън Мурао, който е назначен да отговаря за амазонските дела. Офисът на Мурао не отговори на молба за коментар. Говорител на министерството на околната среда отказа да коментира.

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия са се увеличили с почти 20% през юни

Нарастването на пожарите през август 2019 г. до деветгодишен връх провокира недоволството на световните лидери и обществеността, че Бразилия не прави достатъчно, за да защити най-голямата дъждовна гора в света.

Защитници на околната среда и учени казват, че Болсонару е виновен за отслабването на защитата на околната среда и призовава за развитието на Амазонка, насърчавайки незаконните дърводобиви и спекулантите на земя да изчистят гората.

Амазонка абсорбира огромни количества въглероден диоксид и според учените, че нейната защита е жизненоважна за ограничаване на изменението на климата.

Inpe публикува бележка на уебсайта си на 19 август, в която се казва, че е имало проблем със сателита Aqua на НАСА, който генерира данни за пожари и в резултат на това данните са били непълни от 16 август.

НАСА публикува известия на уебсайта си, предупреждаващи за проблеми със спътника.

Сецер коментира, че Inpe търси алтернативни източници на данни, за да коригира проблема, като изчисли, че може да отнеме една до две седмици, за да бъдат публикувани окончателните данни.

След като коригира данните, които почти изцяло липсват за Амазонка за 16 август, заедно с по-малки разлики, генерирани от липсващите данни за северната част на Амазонка, окончателните данни трябва да покажат леко покачване.

Болсонару забрани умишлените пожари в Амазония след данните за обезлесяване

Болсонару забрани умишлените пожари в Амазония след данните за обезлесяване

След като бе поставен под натиск да не мисли само за икономиката