Обезлесяването в бразилската Амазонка нарасна с 25 процента от януари до юни 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година според предварителни данни, публикувани в петък.

През последните шест месеца Националният институт за космически изследвания (INPE) регистрира сигнали за обезлесяване на 3 070 квадратни километра в бразилската Амазонка.

Само през юни сигналите показват, че опустошаването на най-голямата тропическа гора в света е 10,7 процента, въпреки присъствието на войските на въоръжените сили, които са били разположени, за да се предотврати безразборната сеч на дървета.

Припомняме, че пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия са се увеличили с почти 20% през юни, което е невиждано от 13 години за този месец. Това показват данни на правителството.

Невиждан от 13 години пик на пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия

Невиждан от 13 години пик на пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия

Много горски пожари в страната са подпалвани умишлено

Природозащитници твърдят, че пандемията от новия коронавус влошава проблема. Те смятат, че палежите вероятно ще бъде още по-слабо контролирани, тъй като властите са под напрежение.

Много горски пожари в страната са подпалвани умишлено от бракониери и фермери, които искат бързо да разчистят площ за земеделска земя.

Световният фонд за природата (WWF) припомни, че Бразилия преминава през втора поредна година на увеличаване на обезлесяването в Амазонка, след като Жаир Болсонаро положи клетва като президент през януари 2019 г.

Наскоро обаче, в опит да зарадва европейските инвеститори, администрацията му обяви, че през следващите 120 дни ще забрани използването на огъня като практика за подготовка на плантационни полета в басейна на Амазонка.

Амазонската джунгла, която се разпростира в множество страни от Южна Америка, но 60% от нея се намира в Бразилия, е жизненоважен склад за въглерод, който забавя темпото на глобалното затопляне.

В нея живеят около 3 млн. вида растения и животни, както и около 1 млн. души коренно население.

Миналата година Би Би Си съобщи, че район от тропическите гори на Амазония приблизително с размерите на футболно игрище се губи всяка една минута, както показват сателитни данни.

Учени твърдят, че тя може да се намира близо до "повратната точка", когато природата ѝ ще се промени напълно.

Това ще се случи, когато общото обезлесяване достигне между 20% и 25%, което би могло да се случи през следващите 20 или 30 години.