Пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия са се увеличили с почти 20% през юни, което е невиждано от 13 години за този месец. Това показват данни на правителството, цитирани от Би Би Си.

С такова увеличение в началото на сухия сезон са налице опасения, че пожарите през тази година могат да надминат опустошителните пожари през 2019 година.

Природозащитници твърдят, че пандемията от новия коронавус влошава проблема. Те смятат, че палежите вероятно ще бъде още по-слабо контролирани, тъй като властите са под напрежение.

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Политиката на президента Жаир Болсонару подкрепя унищожаването на джунглата

Много горски пожари в страната са подпалвани умишлено от бракониери и фермери, които искат бързо да разчистят площ за земеделска земя.

Бразилия се нарежда на второ място в света по брой на жертвите от COVID-19 след САЩ, а също така са налице опасения, че увеличеният дим може да има вредно въздействие върху дишането на заразени пациенти.

През юни Националният институт за космически изследвания (INPE) на страната е регистрирал 2 248 пожара с помощта на сателитни изображения, за разлика от 1 880 пожара през юни 2019 г.

Пожарите обикновено се увеличават през целия юли, август и септември.

Продължава поголовното обезлесяване на Амазония в Бразилия

Продължава поголовното обезлесяване на Амазония в Бразилия

Чудовищно унищожение на "белите дробове" на Земята

"Не можем да позволим положението от 2019 г. да се повтори", отбелязва Маурисио Войводич, който е изпълнителен директор на бразилския клон на неправителствената организация Световен фонд за дивата природа (WWF), като обвини правителството в бездействие.

Пожарите през миналата 2019 г. достигнаха пик през август, като бяха 30 901 - трикратно повече в сравнение със същия период на предходната година.

Пожарите през 2019 г. доведоха до протести в страната и в международен план, със заплахи от финансови санкции от страна на чуждестранни правителства и масово осъждане на политиките за опазване на околната среда на президента Жаир Болсонару.

Държавният глава беше разкритикуван за намаляването на финансирането на Министерството на околната среда и същевременната подкрепа за бизнеса над опазването на околната среда.

Болсонару към Ди Каприо: Плащаш, за да се пали Амазонка

Болсонару към Ди Каприо: Плащаш, за да се пали Амазонка

Скандал с еколози в Бразилия

Анализ на Би Би Си през 2019 г. показа, че рязък спад на глобите за екологични нарушения по време на неговата администрация е съвпаднал с увеличаването на пожарите.

Президентът обаче последователно отхвърля критиките от чужбина. "Някои държави, вместо да помагат... се държат неуважително и с колониалистки дух", каза той през септември, като отхвърли "погрешното схващане", че Амазонската джунгла е белите дробове на света.

Амазонската джунгла, която се разпростира в множество страни от Южна Америка, но 60% от нея се намира в Бразилия, е жизненоважен склад за въглерод, който забавя темпото на глобалното затопляне.

В нея живеят около 3 млн. вида растения и животни, както и около 1 млн. души коренно население.

Бразилия ще приеме помощта на Г-7 за Амазония, но само срещу извинение

Бразилия ще приеме помощта на Г-7 за Амазония, но само срещу извинение

Френският президент трябва да се извини, че е обидил Болсонару

Миналата година Би Би Си съобщи, че район от тропическите гори на Амазония приблизително с размерите на футболно игрище се губи всяка една минута, както показват сателитни данни.

Учени твърдят, че тя може да се намира близо до "повратната точка", когато природата ѝ ще се промени напълно.

Това ще се случи, когато общото обезлесяване достигне между 20% и 25%, което би могло да се случи през следващите 20 или 30 години.

Болсонару отхвърли помощта на Г-7 за гасене на пожарите в Амазония

Болсонару отхвърли помощта на Г-7 за гасене на пожарите в Амазония

Той я определи като намеса в суверенитета…