Бразилският президент Жаир Болсонару заяви в петък, че актьорът Леонардо ди Каприо спонсорира неправителствени организации, чиито членове се подозират, че са подпалили гори в Амазонка.

Политикът изрази това мнение в хода на комуникацията със своите привърженици, които се събраха да го поздравят пред портите на официалната резиденция. Срещата беше излъчена на страницата на Болсонару във "Фейсбук".

Макрон и Меркел зоват Г-7 за Амазонка: Домът ни гори

Макрон и Меркел зоват Г-7 за Амазонка: Домът ни гори

Гутериш: Не можем да си позволим повече щети на основен източник на кислород и биоразнообразие

"Леонардо ди Каприо е готин човек, нали? Той дава пари, за да подпалва Амазонка", каза политикът в отговор на искане от един от поддръжниците за защита на природните ресурси на страната. Болсонару не обясни какво има предвид, но може би става дума за членове на редица неправителствени организации, задържани в понеделник, които полицията на северния щат Пара обвинява, че са подпалили защитена гора в една от най-популярните природозащитни райони в региона, Алтер ду Шау.

Планирани 428 язовира увреждат трайно басейна на Амазонка

Планирани 428 язовира увреждат трайно басейна на Амазонка

140 вече са изградени или са в процес на изграждане

Според разследващите, най-малко три НПО, работещи тук, са били замесени в палежи. Органите на реда посочват, че тези организации са получили договори със Световния фонд за дивата природа (WWF) малко след началото на пожарите в Амазония и могат да продават определени снимки на зелено, които те от своя страна използват за набиране на средства за борба с природните бедствие.

Обезлесяването на Амазонка се увеличило

Обезлесяването на Амазонка се увеличило

Цел на бразилското правителство е да намали

Според бразилския Национален институт за космически изследвания от януари до ноември пожарите са унищожили повече от 6,5 милиона хектара амазонски гори, разположени в Бразилия. На фона на разпространението на огъня в бразилското общество те започнаха да критикуват Болсонару и неговото правителство поради факта, че не обръщат достатъчно внимание на опазването на околната среда. От своя страна властите твърдят, че част от пожарите са причинени от естествени сезонни причини, докато другата част е резултат от умишлен палеж.