Френският президент Еманюел Макрон заяви, че рекордният брой пожари в тропическите гори на Амазония е "международна криза" и това трябва да е водещо в дневния ред на срещата на върха на Г-7, съобщава БиБиСи.

"Домът ни гори", коментира Макрон, а президентът на Бразилия Жаир Болсонару отговори, като го обвини, че използва въпроса за "политически дивиденти".

Според бразилския президент, призивите за обсъждане на пожарите на срещата на Г-7, в която Бразилия не участва, предизвикват погрешно настроение към "колониално мислене, което не принадлежи към 21 век".

Амазония, която е най-голямата тропическа гора в света, е жизненоважна за забавянето на глобалното затопляне. Тя произвежда една пета от кислорода в света и около 20% от прясната вода.

Дом е за около три милиона вида растения и животни и един милион местни хора. Сателитните данни, публикувани от Националния институт за космически изследвания (Инпе), показват увеличение от 85% на пожарите в Бразилия тази година, повечето от които в района на Амазония.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "острата спешна ситуация" трябва да е в дневния ред, като се съгласява с призива на Макрон. Тя определя пожарите като "шокиращи и заплашителни".

Чили помага на Бразилия за пожарите

Чили помага на Бразилия за пожарите

Огнен ад в Амазония

Природозащитниците обвиниха правителството на Болсонаро за тежкото положение на Амазония, обяснявайки, че е насърчил дърводобива и  земеделските производители да разчистят земята.

Болсонару предположи, че неправителствени организации (НПО) са започнали пожарите, но призна, че няма доказателства за това твърдение. В коментари в четвъртък той признава, че земеделски стопани могат да бъдат замесени в разпалването на пожари в региона, съобщи "Ройтерс".

Екологичните групи призоваха за протести в градове в Бразилия в петък, за да поискат действия за борба с пожарите.

Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия

Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия

84% увеличение спрямо същия период на 2018 г.

Макрон, домакин на срещата на върха на Г-7, предупреди, че ситуацията в Амазонка е въпрос от международно значение.

"Нашият дом гори. Буквално. Амазония - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на нашата планета - е в пламъци", пише в Туитър Макрон.

"Това е международна криза. Членове на срещата на върха на Г-7, нека да обсъдим тази спешна ситуация", допълва Макрон.

Болсонару все пак е отворен за диалог относно пожарите, ако се "основава на обективни данни и взаимно уважение".

Оникс Лоренцони, ръководител на щаба на бразилския президент, обвини по-рано европейските страни в преувеличаване на екологичните проблеми в Бразилия, за да се нарушат търговските й интереси.

"В Бразилия има обезлесяване, да, но не е със скоростта и нивото, което казват", обяснява той. 

Позицията му е след като Германия и Норвегия, позовавайки се на очевидна липса на ангажимент на Бразилия да се бори с обезлесяването, решиха да удържат повече от 60 милиона долара, средства, предназначени за проекти за устойчивост в бразилските гори.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира, че "в разгара на глобалната климатична криза не можем да си позволим повече щети на основен източник на кислород и биоразнообразие. Амазония трябва да бъде защитена."

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Човечеството продължава бавно, но сигурно да унищожава условията си за живот (какво остава за добър)