В амазонската джунгла в Бразилия през тази година са регистрирани рекорден брой пожари. Това показват нови данни на Националния институт за космически изследвания (Inpe), съобщава Би Би Си.

От института уточняват, че сателитните му данни са показали 84% увеличение спрямо същия период на 2018 г.

Това става ясно няколко седмици, след като бразилският президент Жаир Болсонару уволни началника на института в контекста на спорове във връзка с данните на института за обезлесяването.

Болсонару отхвърли помощта на Германия за опазване на Амазония

Болсонару отхвърли помощта на Германия за опазване на Амазония

Берлин поиска да се намали изсичането…

Най-голямата тропическа гора в света, Амазония е жизненоважен склад за въглеродния диоксид, което забавя темпото на глобалното затопляне.

Тя е също така дом на около 3 млн. вида растения и животни, както и на 1 млн. души коренно население.

Природозащитниците обвиниха Болсонару за тежкото положение на Амазония, изтъквайки, че той е насърчил дървосекачите и земеделските производители да изсичат гора за отваряне на пространство за земеделски площи, а учените подчертават, че тропическата гора се изсича с ускорени темпове, откакто той встъпи в длъжност през януари.

Междувременно американската космическа агенция НАСА съобщи, че през тази година общата пожарна активност в басейна на Амазонка е малко под средното равнище.

Болсонару предприе кампания срещу защитата на Амазония

Болсонару предприе кампания срещу защитата на Амазония

Болсонару издаде указ, който предвижда прехвърляне на регулациите

По-рано беше съобщено, че затъмнение в понеделник в град Сао Пауло, който се намира на повече от 2700 км, е причинено от дим от пожарите в Амазония.

Горските пожари са често явление в сухия сезон в Бразилия, но те също така са умишлено предизвиквани в опити за незаконно обезлесяване на земи за развъждане на добитък.

От Inpe посочиха, че са регистрирали повече от 74 000 пожара между януари и август - най-големия брой, откакто започва броене през 2013 г. От института допълниха, че от четвъртък насам са засекли повече от 9500 пожара, предимно в района на Амазония.

Новият президент на Бразилия застрашава тропическите гори на Амазония

Новият президент на Бразилия застрашава тропическите гори на Амазония

Подкрепян е от лобито на агробизнеса

За сравнение, през същия период на 2018 г. е имало малко повече от 40 000 пожара. Най-лошата скорошна година обаче е била 2016 г. с над 68 000 пожара в този период.

Болсонару отхвърли последните данни, казвайки, че това бил "сезонът на горенето", когато фермерите палят огън за изчистване на земята. "Преди бях наричан Капитан резачка. Сега съм Нерон, подпалвайки Амазония", коментира той.

Информациите за увеличаване на горските пожари идват на фона на критики към политиките на Болсонару по отношение на околната среда. Според учените Амазония е претърпяла загуби с ускорени темпове, откакто президентът встъпи в длъжност през януари, като политиките му подкрепят развитието в ущърб на опазването.

Последният властелин на гората – изчезващата Амазония

Последният властелин на гората – изчезващата Амазония

Фирми за дърводобив, златотърсачи, наркокартели...

През последното десетилетие предишните правителства успяха да ограничат обезлесяването с действия на федералните агенции и система от глоби. Ала Болсонару и неговите министри разкритикуваха наказанията и намалиха конфискациите на дървен материал и присъдите за екологични престъпления.

Миналия месец дяснопопулисткият държавен глава обвини директора на Inpe, че лъже за мащаба на обезлесяването в Амазония и че се опитва да подкопае правителството. Това стана, след като Inpe публикува данни, показващи 88% увеличение на обезлесяването там през юни в сравнение със същия месец преди година.