Новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсонару ще обедини министерствата на земеделието и околната среда, обяви негов съветник, като според критици този ход би могъл да застраши тропическите гори на Амазония, съобщава Би Би Си.

Бъдещият началник на кабинета на Болсонару - Оникс Лоренцони, обяви новото "суперминистерство", след като започнаха да се появяват подробности за новата администрация.

Спорният нов държавен ръководител на Бразилия е подкрепян от лобито на агробизнеса.

Бивш министър на околната среда написа в "Туитър", че мярката е "трагична".

"Това катастрофално решение ще причини сериозни щети на Бразилия и ще предаде на потребителите в чужбина идеята, че целият бразилски агробизнес ще оцелее благодарение на унищожаването на горите", подчерта Марина Силва.

Новият президент на Бразилия: Не съм фашист, а бразилският Чърчил

Новият президент на Бразилия: Не съм фашист, а бразилският Чърчил

Жаир Болсонару е сравняван от най-яростните си критици с Адолф Хитлер

По-рано новоизбраният вицепрезидент Хамилтън Мурао отхвърли опасенията на природозащитниците относно развитието в Амазония, изтъквайки, че правителството ще действа отговорно, управлявайки разпространението на земеделието в региона.

В Амазония се намират най-големите тропически гори в света и е дом на растителни и животински видове, които все още биват откривани от учените.

Повечето от милионите квадратни километри на Амазония се намират на територията на Бразилия, където съгласно законодателство, датиращо от 1965 г., собствениците на земя трябва да запазят процент от терените си залесени. Този процент варира от 20 на сто в някои части на страната до 80 на сто в Амазония.

Ала в Бразилия се разрази дебат във връзка с често противоречащите нужди от опазване на околната среда и икономическото развитие.

По-рано тази година Върховният съд потвърди значителни промени в законите, които според природозащитниците ще направят незаконното обезлесяване приемливо.

63-годишният Болсонару намекна, че Бразилия би могла да се оттегли от Парижкото споразумение за климатичните промени от 2015 г., в което участват всички страни по света и от което американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли САЩ. Според Болсонару изискванията на Парижкото споразумение щели да компрометират суверенитета на Бразилия над Амазония. Болсонару е наричан "Тръмп на тропиците".

В навечерието на изборите той предложи обединяването на министерствата на земеделието и околната среда, посочвайки: "Нека бъда ясен: бъдещото министерство ще дойде от производствения сектор. Няма да водим повече битки за това."

Предупреден от екоактивисти, че подобна мярка би подкопала контрола на министерството на околната среда върху търговския сектор, той смекчи тона, посочвайки, че е "отворен за преговори по този въпрос".