Новоизбраният крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонару отхвърли твърденията, че е фашист и се обрисува като бразилския Чърчил, който е решен да изведе засегнатата от криза държава от "това тресавище", пише "Гардиън".

63-годишният Жаир Болсонару спечели проведения в неделя втори тур на президентските избори срещу 53-годишния Фернандо Хадад. Той беше избран от 58 милиона избиратели.

Втори тур на президентските избори в Бразилия

Втори тур на президентските избори в Бразилия

Исторически вот в най-голямата страна в Латинска Америка

В едно от първите си телевизионни интервюта след изборната победа Болсонару, бивш парашутист, който е пословичен с язвителната си риторика, подчерта, че левите му критици са фашисти, а не той.

"Те винаги обвиняват другите за това, което самите те са. Тези леви хора, които винаги поставят себе си пред останалите, които са фашисти", защити се той пред TV Band.

Болсонару отказа да се извини за свое изказване, че военният режим в Бразилия от 1964 до 1985 г. е трябвало да убие 30 000 души.

Какво избира Бразилия на днешния вот – Бракзит?

Какво избира Бразилия на днешния вот – Бракзит?

Фаворит за президентския пост е радикалният Жаир Болсонару...

63-годишният Жаир Болсонару, който изразява възхищението си към диктатори, включително Аугусто Пиночет, смята, че много бразилци сега вярват, че военният режим в Бразилия "не е бил диктатура, както левите винаги тръбят". Според него медиите несправедливо описват бившия лидер на Куба Фидел Кастро като президент, докато в същото време наричат диктатор Жуау Фигейреду, който управлява Бразилия в последните години на диктатурата.

Жаир Болсонару е сравняван от най-яростните си критици с Адолф Хитлер, но той заяви в интервюто за TV Band, че моделът за него е Уинстън Чърчил.