Часове след като положи клетва, новият президент на Бразилия Жаир Болсонару предприе кампания срещу околната среда и защитата на Амазония, пише "Гардиън".

Болсонару издаде указ, който предвижда прехвърляне на регулациите и създаване на нови местни резервати към Министерството на земеделието, което е под контрола на влиятелно лоби в агробизнеса.

Решението разгневи местни лидери, които алармират, че промяната заплашва техните резервати, представляващи 13% от бразилската територия. Освен това бележи символична отстъпка в полза интересите на агробизнеса в момент, когато се отчита ръст на обезлесяването.

Болсонару е новият президент на Бразилия

Болсонару е новият президент на Бразилия

Печели балотажа срещу Хадад

Лидерите на местните общности предупреждават, че ще се увеличи обезлесяването и насилието срещу местното население, което е защитник на околната среда.

Преди определянето на границите на резерватите беше под контрола на местната агенция Funai, която е преместена от правосъдното министерство към ново министерство по въпросите на жените, семействата и правата на човека, контролирано от евангелистки пастор.

Решението е включено в президентски указ, който също дава власт на новото правителство на Болсонару над неправителствените организации в Бразилия.

Временният указ, който ще изтече, ако не бъде ратифициран от Конгреса в рамките на 120 дни, дава мандат на правителствения секретар Карлос Алберто Дос Сантос Круз да надзирава, координирана, наблюдава и съпътства действията на международните организации и неправителствени организации на територията на Бразилия.

В "Туитър" държавният глава защити решението си. Той отбеляза, че повече от 15% от националната територия е определена като резерват, където живеят по-малко от 1 милион души, изолирани от "истинската Бразилия, експлоатирани и манипулирани от неправителствените организации. Заедно ще интегрираме тези граждани".