Жаир Болсонару официално встъпи в длъжност като президент на Бразилия във вторник, 1 януари, предадоха информационните агенции. Болсонару положи клетва в Националния конгрес на Бразилия.

На церемонията той заяви, че се кълне да укрепва бразилската демокрация. По отношение на икономиката се ангажира да работи за отвореност на националните пазари и да проведе "важни структурни реформи", да съкрати бюджетния дефицит, който през 2018 г. беше 7.6% от брутния продукт на страната.

На път за церемонията той премина заедно със съпругата си Мишел през центъра на столицата Бразилия сити с "Ролс Ройс" кабриолет.

Привържениците му приветстваха кортежа със скандирания "Бразилия над всичко, Бог над всичко". Това беше слоганът на предизборната кампания на Болсонару, който е известен с дяснопопулистките си възгледи.

Болсонару е новият президент на Бразилия

Болсонару е новият президент на Бразилия

Печели балотажа срещу Хадад

Припомняме, на 28 октомври 2018 г. той спечели втория тур на президентските избори. Кандидатурата му беше издигната от Социаллибералната партия.

Новият президент е служил в десантните и в артилерийските части по време на военния режим, седем пъти е избиран за депутат.

Многохиляден протест срещу Болсонару в Бразилия

Многохиляден протест срещу Болсонару в Бразилия

Напрежението не стихва дни след вота