Милиони хектари девствени тропически гори са били унищожени през 2018 г. Това показва анализ на сателитни изображения, като сред основните причини са производството на говеждо месо, шоколад и палмово масло, пише "Гардиън".

Горите съхраняват огромни количества въглероден диоксид и гъмжат от диви животни, което прави защитата им от решаващо значение за спиране на бързо разрастващите се климатични промени и прекъсване на шестото масово измиране на видове. Ала обезлесяването все още е във възходяща тенденция. Въпреки че загубите на гори през 2018 г. са били по-малки в сравнение с 2016 и 2017 г., когато засушавания доведоха до големи пожари, миналата година е била следващата най-лоша от 2002 г. насам, когато е започнала да се води надеждна статистика за този проблем.

Новият президент на Бразилия застрашава тропическите гори на Амазония

Новият президент на Бразилия застрашава тропическите гори на Амазония

Подкрепян е от лобито на агробизнеса

Поголовното изсичане на девствени гори от дървосекачи и животновъди в Бразилия доминира унищожаването, включително инвазиите в земи на коренното население, където живеят племена, които нямат никакви връзки с цивилизацията. Загубите са големи също така в Демократична република Конго и Индонезия. Индонезия е единствената голяма страна, където държавните протекции изглежда ограничават значително загубите.

Гана и Кот д'Ивоар са отбелязали най-голям ръст в унищожаването на тропически гори, задвижван от добива на злато и от отглеждане на какао.

"Ние сме много далеч от спечелването на тази битка", изтъква Франсис Сиймур от Световния институт за ресурси, част от мрежата Global Forest Watch (GFW), която е извършила анализа. Тя допълва: "Наистина е изкушаващо да празнуваме втора година на спад след пика на загуба на гори през 2016 г., но ако погледнете назад през последните 18 години, е ясно, че общата тенденция все още е нагоре."

Чудовищни загуби на тропически гори за втора поредна година

Чудовищни загуби на тропически гори за втора поредна година

Загуба на гори в размер на 15,8 млн. хектара

"Горите по света сега са в спешното отделение - това е бавна и невидима, но сигурна смърт", подчертава Сиймур и добавя: "Реакциите "на пожар" не са достатъчни. За всеки загубен хектар, ние сме една крачка по-близо до страшния сценарий на неконтролируем климат."

Налице са множество правителствени и корпоративни опити за борба с обезлесяването, но те не се оказват достатъчни, предупреждава тя.

Анализът разглежда всички загуби на гори в тропиците, но се съсредоточава върху девствените гори. Те са недокоснати и съхраняват най-много въглероден диоксид и имат най-много популации и разнообразие от диви животни. Унищожението им се разглежда като необратимо, дори в продължение на десетилетия.

Според данните през 2018 г. са изсечени над 3,6 млн. хектара девствени гори. "Голяма част от загубата през 2018 г. (1,3 млн. хектара) е изсичане в Амазонската джунгла", посочва Микаела Вайс, която е мениджър на GFW, като допълва: "Шокиращо, ние виждаме и инвазии в земи на коренното население, които бяха имунизирани срещу обезлесяването в продължение на години."

Например в резервата Итуна Итата в Бразилия през първата половина на 2018 г. е имало повече от 4000 хектара незаконно изсичане, което е повече от два пъти повече от общата загуба от 2002 г. насам. Резерватът е дом на част от последните останали недокоснати от цивилизация хора в света, които са съхранили гората в продължение на векове. Защитата на горите е отслабена при наскоро встъпилия в длъжност президент Жаир Болсонару, но тези влияния ще се видят в данните за 2019 г.

В Демократична република Конго загубата на девствени гори е 38 процента по-висока през 2018 г. в сравнение със средното равнище в периода между 2011 и 2017 г. Смята се, че разширяването на малките горски сечища за земеделие и дърва за огрев е предизвикало около три четвърти от тази загуба.

Унищожаването на девствените гори на Индонезия се дължи на плантациите за палмово масло, но е започнало да спада и е на най-ниското си равнище от 2003 г. насам. Политиката на правителството изглежда, че работи, но 2019 г. вероятно ще бъде по-суха година в страната в сравнение с последните две и пожарите, изострени от изсушаването на земята, отново могат да се увеличат. "Индонезия все още има гори", посочи Вайс.

Унищожаването на горите е скочило с 60 процента в Гана и с 26 процента в Кот д'Ивоар. "Добрата новина е, че какаовата индустрия предприе стъпки за борба с тази тенденция", отбеляза Карълайн Уинчестър, която е анализатор в GFW, но изтъква, че 70 процента от изсечените дървета в Гана и Кот д'Ивоар са в защитени територии.

Сиймур също така подчертава преките човешки трагедии. "Зад тези графики има сърцераздирателни загуби на реални места", изтъква тя и допълва: "Прекалено често загубата на горски площи също така е свързана с погребение, защото всяка година стотици хора са убивани, когато се опитват да спрат миньорите, дървосекачите и фермерите. Моралният императив да се действа по тази история е безспорен и е от спешен порядък."