Министерството на земеделието на Чили предложи на Бразилия помощ в борбата с пожарите в горите на Амазонка. Това съобщи в четвъртък началникът на отдела Антонио Уокър в Twitter.

"Свързах се с бразилския министър на земеделието, за да предложа всичко, което е по силите ни, за да се справим с големи пожари в Амазония. Като Министерство на земеделието трябва да проявим солидарност със страна, която е в беда", написа той.

Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия

Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия

84% увеличение спрямо същия период на 2018 г.

В разговор с чилийски репортери министърът отбеляза, че Чили може да предложи на Бразилия своите специалисти, които имат опит в борбата с горските пожари.

В сряда Бразилският национален институт за космически изследвания (Инпе) заяви, че през първите седем месеца на тази година повече от 1,86 милиона хектара амазонски екваториални гори са били унищожени в резултат на пожари.

Общият брой на пожарите, регистрирани от спътници в страната в сравнение със същия период на миналата година, нараства с 85% и надхвърля 75 хиляди случая към 21 август.

На фона на разпространението на пожари в бразилското общество бяха отправени критики срещу президента и правителството поради факта, че те не обръщат достатъчно внимание на опазването на околната среда. Властите от своя страна твърдят, че някои от пожарите са причинени от естествени сезонни причини, докато другата част е резултат от умишлен палеж. Според бразилския президент Жаир Болсонару страната няма достатъчно ресурси за справяне с горски пожари.