Обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия се увеличило рязко през миналия месец, докато страната се готви да изпрати войски, които да се опитат да ограничат незаконната сеч и разработването на мини.

Бразилската агенция за космически изследвания уточни, че унищожената през април площ е с 64% по-голяма в сравнение със същия период на миналата година.

През първите четири месеца на 2020 г. унищожаването на гората от бракониери и собственици на ферми се е увеличило с 55%.

Продължава поголовното обезлесяване на Амазония в Бразилия

Продължава поголовното обезлесяване на Амазония в Бразилия

Чудовищно унищожение на "белите дробове" на Земята

Според природозащитниците политиката и реториката на президента Жаир Болсонару насърчават незаконната дейност, отбелязва Би Би Си.

Болсонару отрича това. По-рано тази седмица той разреши разполагането на въоръжени сили в региона.

Тропическите гори в Амазония са жизненоважен за планетата склад за въглероден диоксид, който забавя темпото на глобалното затопляне.

Националният институт за космически изследвания в Бразилия (Inpe) посочи, че повече от 405 кв. км от Амазонската джунгла са обезлесени през миналия месец в сравнение с 248 кв. км през април миналата година.

Между януари и април общо 1 202 кв. км гори са били заличени, допълват от Inpe.

Природозащитни организации заявиха, че след началото на епидемията от коронавирус са били разположени по-малко държавни лесничеи в района.

Унищожаването на природата от човека ще доведе до още смъртоносни пандемии

Унищожаването на природата от човека ще доведе до още смъртоносни пандемии

Човешката дейност в природата увеличава рисковете от заразяване

Бразилия е една от най-засегнатите страни в Южна Америка от пандемията с около 141 000 заразени, от които са починали повече от 10 000 души.

"Пандемията не помогна, защото очевидно има по-малко лесничеи там и бракониерите очевидно не се интересуват от вируса в затънтени краища на Амазония", казва Пауло Барето, старши изследовател на природозащитната организация с нестопанска цел Imazon.

Държавната агенция за опазване на околната среда Ibama отбеляза, че е намалила лесничеите в други рискови райони, но не и в Амазония.

Обезлесяването в региона нарасна, след като президентът Болсонару встъпи в длъжност миналата година.

Той твърди, че повече земеделие и минно дело в защитени горски територии е единственият начин да се избави региона от бедност.

Екологичните политики на Болсонару са масово осъждани, но той отхвърли критиките, като заяви, че Бразилия оставала пример за опазване.

Той разкритикува Ibama за това, което определи като прекомерни глоби. През първата му година като президент се наблюдаваше рязък спад на финансовите санкции, налагани за еконарушения. В същото време агенцията остава недостатъчно финансирана и не разполага с достатъчно персонал.

Болсонару към Ди Каприо: Плащаш, за да се пали Амазонка

Болсонару към Ди Каприо: Плащаш, за да се пали Амазонка

Скандал с еколози в Бразилия