Рекордно голям брой пожари са бушували във влажните зони на Амазония и Пантанал в Бразилия миналия месец, показват официални данни, след като обезлесяването и климатичните промени предизвикаха хаос в някои от най-ценните екосистеми на планетата.

Тропическите гори в Амазонската джунгла са определяни като "белите дробове" на Земята заради ролята си в производството на почти 10 процента от кислорода в света.

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

Унищожаването на природата унищожава и човека

Регионът Пантанал, който се намира в южната част на Бразилия, е една от най-големите тропически влажни зони в света и рай на биоразнообразието, който се простира отвъд границите на Бразилия до Парагвай и Боливия.

Броят на пожарите обикновено пада през октомври, когато Амазония се приближава към дъждовния сезон.

Но Бразилският национален институт за космически изследвания (INPE) е регистрирал 17 326 пожара в Амазонската джунгла през октомври, повече от два пъти повече, отколкото през същия месец през 2019 г., уточнява "Франс прес".

Сателитни изображения са показали близо 100 000 пожара през първите 10 месеца на 2020 г., повече отколкото е имало през цялата изминала година.

Амазонската джунгла на път да се превърне от тропическа гора в савана

Амазонската джунгла на път да се превърне от тропическа гора в савана

Заради климатичната криза

INPE също така са регистрирали почти 3000 отделни пожара в Пантанал, нов месечен рекорд от началото на събирането на данни през 1998 г.

В региона, 23 процента от който е горял през тази година, са бушували рекордните 21 115 пожара досега тази година, повече от два пъти повече от регистрираните през цялата 2019 година.

Експерти и природозащитни неправителствени организации хвърлят вината за влошаващото се положение с пожарите върху бразилския президент Жаир Болсонару, който е скептик по отношение на климатичните промени, и който подкрепя отварянето на двата региона за дърводобив и земеделие.

Някои пожари са резултат от умишлено горене, за да се подготви земята за добитъка, въпреки 120-дневната забрана на практиката, наложена през юли.

Пожарите в Амазонка са най-сериозните за последните 10 години

Пожарите в Амазонка са най-сериозните за последните 10 години

Финализирането на данните е забавено поради грешка със сателит на НАСА

"С нарастването на темповете на обезлесяване през последните години, правителството пренебрегна предупрежденията на изледователите: обезлесяването и пожарите вървят заедно", подчертава Мариана Наполитано, ръководител на научната програма в бразилското поделение на Световния фонд за дивата природа (WWF).

"След обезлесяването на джунглата, нарушителите палят пожари, за да почистят натрупания органичен материал... в края на месеца с пристигането на дъждовете, темпото на пожарите изглежда се забавя, но едва ли можем да зависим от климатичните фактори", допълва тя.

"Това, което се случи през сухия сезон в Амазония и Пантанал, не може да се повтори", настоява още Наполитано. 

Болсонару забрани умишлените пожари в Амазония след данните за обезлесяване

Болсонару забрани умишлените пожари в Амазония след данните за обезлесяване

След като бе поставен под натиск да не мисли само за икономиката

Климатичните промени също са изиграли роля при пожарите, като екип от международни изследователи предупреди тази година, че повишаването на световните температури представлява "критична заплаха" за деликатната екосистема на Пантанал.

Президентът Болсонару заклейми кампания за "дезинформация" за Пантанал и Амазония, като дори обвинява местните коренни жители и активисти за подпалването на пожарите.